Hlavní obsah

Doněckem zmítá násilí, proruští demonstranti vnikli do sídla gubernátora

Kyjev
Aktualizováno

Dav proruských demonstrantů ve východoukrajinském Doněcku v neděli přemohl policejní kordon a násilím pronikl do budovy gubernátora. Policisté nasadili vodní děla, v centru města podle serveru Novosti Donbassa vybuchují granáty a lahve se zápalnou směsí. Incidentu předcházela dvoutisícová demonstrace proruských organizací požadujících referendum o připojení oblasti k sousednímu Rusku.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti vtrhli do sídla gubernátora v Doněcku

 
Článek

Podle agentury Unian v neděli odpoledne nad doněckou oblastní správou zavlály ruské vlajky a prapor takzvané Doněcké republiky, kterou chtějí vyhlásit radikální promoskevské organizace. V okupované budově se podle televizních záběrů pohybují hloučky mladíků ozbrojených holemi a s ruskými státními symboly na klopách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na proruské demonstraci v ukrajinském Doněcku se sešly tisíce lidíVideo: Reuters

Demonstraci v Doněcku zorganizovali aktivisté proruských organizací Domobrana a Ruský blok. Shromáždění lidé vyjadřovali solidární podporu příslušníkům pořádkových jednotek Berkut, které v minulých dnech ukrajinská policie zadržela pro účast na únorové střelbě do protivládních demonstrantů v Kyjevě.

"Nad okupovaným Kyjevem vlaje prapor Ameriky," řekl davu jeden z řečníků. Organizátoři podle listu Ukrajinska pravda rozdávali přítomným letáky, v nichž proruské spolky žádají o naléhavou pomoc nejen Rusko, ale i Čínu. Přímo na centrálním doněckém náměstí demonstranti vymezili symbolickou ruskou hranici.

V Luhansku žádali propuštění předáka gardy

Napětí v neděli zavládlo také v asi 150 kilometrů vzdáleném Luhansku, kde proruská opozice zorganizovala několikatisícový mítink. Kolona osobních aut s ruskými vlajkami projíždí městem, lidé na hlavním náměstí skandují protiukrajinská hesla. Akci zorganizovaly hnutí Luhanská garda a Ruská jednota, které společně vytvořila Lidovou koordinační radu jako alternativní orgán místní správy.

Foto: Reuters

Jeden z účastníků proruských demonstrací v ukrajinském Doněcku

Bojovně naladění demonstranti žádají osvobození předáka Luhanské gardy Alexandra Charitonova, kterého v polovině března ukrajinská policie zadržela a obvinila ho z ohrožování ústavního pořádku. Dav radikálních aktivistů pronikl do místních kanceláří tajné služby SBU a pokusil se objekt zapálit.

Podle agentury Unian v Luhansku útočníci nakonec dosáhli příslibu, že se Charitonov a pět dalších zadržených aktivistů dostanou na svobodu. Útoky na centrální správní budovy prý po jejich osvobození ustanou.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace v Doněcku v neděli 6. dubna 2014

Proruská demonstrace za účasti několika set lidí se v neděli uskutečnila i v Dněpropetrovsku, kde demonstranti pálili vlajky Evropské unie a žádali referendum o federalizaci. Nedaleko se sešli stoupenci proevropské orientace, policistům se ale oba mítinky podařilo oddělit.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace v Doněcku v neděli 6. dubna 2014

Petardy a lahve se zápalnou směsí dnes létaly vzduchem i v Charkově. Proruskou demonstraci tam zorganizovali aktivisté z hnutí Boj a z Ukrajinského východního bloku. Obě seskupení volají po federalizaci země a po vypsání referenda o připojení k sousednímu Rusku.

Demonstrantům se postavily bojůvky radikálů z Pravého sektoru, policisté situaci zvládali jen s krajním vypětím. V Charkově, stejně jako v Luhansku a Doněcku, utrpělo několik lidí zranění, ztráty na životech hlášeny nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám