Hlavní obsah

Polsko: USA by měly posílit vojenskou přítomnost ve střední Evropě

Spojené státy by ve světle krymské krize měly posílit svou vojenskou přítomnost v Polsku a dalších státech NATO ve střední a východní Evropě. Prohlásil to polský ministr obrany Tomasz Siemoniak. Washington je podle něj této myšlence otevřen. Podrobnější jednání ale zatím nezačala.

Foto: Peter Andrews , Reuters

Polský premiér Donald Tusk (vpravo) s novým ministrem obrany Tomaszem Siemoniakem

Článek

„Spojené státy musí zvýšit svou přítomnost ve (střední a východní) Evropě, v Polsku také,” sdělil podle agentury Reuters ministr Siemoniak polskému rozhlasu. Vzhledem ke krizi na Ukrajině je podle něj „přirozené” usuzovat, že další jednání s USA budou zahrnovat rovněž možnost umístit v regionu americkou základnu.

Ruská anexe ukrajinského Krymského poloostrova vyvolala v některých členských státech NATO v regionu obavy o vlastní bezpečnost. Spojené státy se na žádost Varšavy dříve tento měsíc rozhodly zvýšit rozsah svých vojenských cvičení v Polsku a vyslat do země 12 stíhacích letounů F-16 a 300 členů americké armády. Americký viceprezident Joe Biden v úterý během návštěvy Polska potvrdil plány na rozmístění prvků amerického raketového štítu v této zemi do roku 2018.

Polsko podporuje západní sankce uvalené proti Moskvě v anexí. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru pro německý list Bild podotkl, že sankce jsou „jako jaderné zbraně - je lepší je používat jako hrozbu, než je rozmisťovat”, citoval jej Reuters. „V současné situaci ale nemáme na výběr,” uvedl ministr. Dopady sankcí je podle něj třeba prostudovat. V dlouhodobém horizontu by ale prý mohlo být dražší nedělat nic.

Reklama

Výběr článků

Načítám