Hlavní obsah

Desetitisíce lidí v Rusku podpořily vojenskou intervenci na Ukrajině

Moskva

Manifestace na podporu rusky mluvícího obyvatelstva na Ukrajině a ruského vojenského zásahu v této zemi se za účasti desítek tisíc lidí konaly v neděli v Moskvě, Petrohradu a jiných městech. V Moskvě se odehrál i protest proti ruské intervenci, při kterém policie zadržela asi 50 demonstrantů, napsala agentura Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety příznivců a odpůrců invaze na Krym v PetrohraduVideo: Reuters

 
Článek

Akci na podporu vojenské intervence svolala kremelská strana Jednotné Rusko. "Chceme ujistit naše krajany na Ukrajině, že je nenecháme v potížích," prohlásil Andrej Bočarov z Všeruské lidové fronty.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Manifestace v Moskvě 2. března 2014

Manifestace v Moskvě se zúčastnil i motorkářský klub Noční vlci, který uspořádal na podporu obyvatel Krymu jízdu hlavním městem. V koloně podle ITAR-TASS jelo asi padesát aut a motorek.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Manifestace v Moskvě 2. března 2014

Ruskojazyčné obyvatelstvo na Ukrajině a příslušníky rozpuštěné ukrajinské zásahové policejní jednotky Berkut, obviňované z násilností na ukrajinských demonstrantech, přišlo v Petrohradě podpořit asi 15 tisíc lidí. Pochod na podporu vojenské intervence se uskutečnil i v jihoruském Krasnodaru.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Manifestace v Moskvě 2. března 2014

Podle ruských úřadů se všechny manifestace odehrály v poklidu, policie naopak zasáhla na shromážděních kritizujících vojenský zásah, který v sobotu prezidentovi Vladimiru Putinovi povolil parlament. V Moskvě se bez povolení úřadů odpůrci vojenského řešení sešli s ukrajinskými vlajkami a transparenty "Ne válce" u ministerstva obrany. Policie tam zadržela asi padesátku lidí. Blíže neupřesněný počet lidí byl zadržen také na obdobné demonstraci v Petrohradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinská armáda má bojovou pohotovost

Ukrajinská vláda uvedla v sobotu večer do bojové pohotovosti armádu. Učinila tak v reakci na přípravy Ruska k vojenské intervenci na Krymu.

Výběr článků

Načítám