Hlavní obsah

Boj o Lenina. Janukovyčovi stoupenci chrání sochu proti opozici

Ve východoukrajinském Charkově, jedné z hlavních, ale i posledních opor stoupenců prezidenta Viktora Janukovyče, se vyostřila konfrontace mezi aktivisty Strany regionů a stoupenci nové státní moci. Napětí se soustředilo kolem sochy bolševického vůdce Vladimira Uljanova (Lenina) na centrálním náměstí Svobody, kterou v noci neznámí útočníci popsali hanlivými hesly. Policie se z náměstí stáhla.

Foto: Vasilij Fedosenko, Reuters

Ukrajinští demonstranti (Ilustrační foto)

Článek

Na náměstí se v neděli dostavilo několik set Janukovyčových příznivců, kteří Leninovu dvacetimetrovou sochu ohradili kovovými zábranami a ozdobili velkou ruskou trikolorou. V okolí vyrůstají barikády, na nichž obránci pomníku rozvěsili hesla „Ochráníme Charkov před vandaly” a „Dnes zničí památníky, zítra tvůj dům”.

V okolí Leninovy sochy se shromáždili i odpůrci proruských aktivistů. Atmosféra na náměstí je podle charkovských médií napjatá, k incidentům ale zatím nedošlo. Zátarasy je obehnáno i sídlo gubernátora, útok proti němu ale podle novinářů nehrozí. Objekt je totiž od soboty prázdný, protože gubernátor Michail Dobkin i starosta Charkova Gennadij Kernes v sobotu uprchli.

Novináři spekulují, že oba čelní funkcionáři Strany regionů odletěli do Moskvy. Signálem k ústupu jim byla údajně informace o tom, že Janukovyč se sám pokusil odletět z Doněcka do Ruska, ale útěk se mu kvůli zásahu letištních úředníků nezdařil. Útoky proti Leninových sochám hlásí média i v jiných ukrajinských městech. Pomníky byly například násilně odstraněny v Černihivě, Dněpropetrovsku, Poltavě a Žytomyru.

Reklama

Výběr článků

Načítám