Hlavní obsah

Lewinská je narcis a blázen, svěřovala se Clintonová kamarádce o prezidentově nevěře

– Washington
Novinky, rei

Někdejší první dáma USA Hillary Clintonová považovala aféru svého manžela Billa se stážistkou Bílého domu Monikou Lewinskou za prezidentovo osobní selhání, ale snahy pranýřovat ho a obvinit měla za odporné. Lewinská podle ní byla narcistní blázen. Řekla to své dlouholeté přítelkyni Diane Blairové, která si to zapsala do deníku.

Foto: Jim Young, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Clintonová telefonovala Blairové jen pár dní poté, co Sněmovna reprezentantů v prosinci 1998 souhlasila s trestním stíháním prezidenta Clintona v souvislosti s románkem. Clintonová kamarádce vysvětlovala, proč manželovi odpouští. Připomínala, že Bill je 25 let jejím nejlepším přítelem a 23 let manželem.

„Nesnaží se ho omlouvat, byl to obrovský osobní lapsus. Ona na sebe žádnou odpovědnost nebere,“ poznamenala si Blairová.

Clintonová nicméně zasazovala kauzu do kontextu. Uvedla, že rodinu od příchodu do Bílého domu stihlo množství osobních tragédií, předně úmrtí prezidentovy matky a otce Hillary. Navenek se prezidentský pár tvářil, že se nic neděje, ale ve skutečnosti byla Clintonová pod velkým tlakem. „Neuvědomila si, že to na něj (Clintona) dopadá,“ zapsala si dál Blairová.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Clinton se stážistkou Lewinskou před Bílým domem v listopadu 1996

Clintonová jí vysvětlovala, že ona měla lidi, jimž se mohla svěřit a ulevit si, ale manžel ne. V té souvislosti dokonce uvedla, že k manželovi nebyla dostatečně vnímavá.

„Selhal, ale k jeho cti slouží, že se s tím (vztahem s Lewinskou) snažil skoncovat, snažil se zvládnout někoho, kdo je evidentně narcistní blázen,“ popsala Clintonové slova Blairová.

První dáma dál nesouhlasila s tvrzením Lewinské, že byla pod Clintonovým vlivem, a tudíž jeho obětí. Ačkoliv se prezident choval nepřijatelně, stážistka se vztahem podle ní souhlasila. Clintonová také přítelkyni řekla, že mezi Clintonem a Lewinskou nešlo o sex „v žádném skutečném smyslu toho slova“.

V neposlední řadě se první dámě USA nelíbilo pokrytecké pranýřování Clintona - politika. Blairové řekla, agenda, jíž se jako šéf Bílého domu věnuje, pro ni zůstává důležitá, a ona v ní pořád věří.

Foto: Profimedia.cz

Exprezident Bill Clinton na snímku z letošního ledna

Před soud nakonec nešel

Prezident Clinton nakonec stíhán nebyl, tři měsíce po hlasování ve Sněmovně reprezentantů zabránil vydání před soud Senát.

Diane Blairová zemřela v roce 2000. Její manžel o deset let později její deníky a další dokumenty daroval Arkansaské univerzitě.

Související témata

Foto: Lucas Jackson , Reuters

Bill Clinton

Foto: Jason Reed, Reuters

Hillary Clintonová vypovídá před senátním výborem

Z deníku v neděli jako první citoval konzervativní server Washington Free Beacon. O demokratce Clintonové se přitom hovoří jako o možné favoritce příštích prezidentských voleb. Svoji kandidaturu ale ještě nepotvrdila. Clintonová už jednou v boji o prezidentské křeslo neuspěla, v demokratických primárkách v roce 2008 ji porazil Barack Obama.

Reklama

Související články

Prezident Clinton si nechal radit od Nixona

Bývalý demokratický prezident USA Bill Clinton si dal radit od svého republikánského předchůdce Richarda Nixona, který jako jediný opouštěl Bílý dům předčasně...

Výběr článků

Načítám