Hlavní obsah

Humanitární tým OSN evakuoval z Homsu přes 500 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humanitární pracovníci OSN v neděli podle agentury Reuters obnovili operace v syrském Homsu. Z obležené části města evakuovali více než 500 civilistů. OSN do Homsu rovněž dopravila další konvoj s humanitárními potřebami.

Foto: Reuters

Pohled na zničený Homs

Článek

Guvernér Talál Barazí nejprve řekl, že z Homsu se dostalo 65 žen, dětí a starších mužů, během odpoledne počet evakuovaných vystoupil nad 500. Guvernér dodal, že evakuace pokračuje a že do Starého Města se dostala nová pomoc.

V Homsu se podařilo vyjednat třídenní příměří, které skončí dnes večer a které mělo umožnit pomoci civilistům. Evakuace začala v pátek, v sobotu pak vjely do města kamiony OSN. Dostaly se ale do palby, takže dva z nich byly poškozeny a nemohly se vrátit. Personál OSN a syrského Červeného půlměsíce kvůli útoku musel zůstat v Homsu až pozdě do večera.

Naléhavou pomoc potřebovalo asi 2500 lidí ve Starém Městě, které už 600 dní obléhá armáda. Homs se označuje za srdce povstání proti vládě a byl několikrát dějištěm nejtvrdších bojů. Město je rozděleno podle náboženské příslušnosti jeho obyvatel na čtvrti sunnitů, kteří podporují opozici, a alávitů, kteří stojí za vládou.

V sobotu i dnes armáda bombardovala další syrské město Halab sudy s výbušninami. V sobotu při tom zemřelo 15 lidí, dnes dalších 11. Stejně jako v Homsu se i v Halabu armáda snaží získat pod svou kontrolu čtvrti ovládané opozicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám