Hlavní obsah

Exšéf NSA, který nechal špiclovat mobil Merkelové, jede na konferenci do Mnichova

Právo, vpl, roš

Michael Hayden, bývalý šéf amerického Národního bezpečnostního úřadu (NSA), který v roce 2002 nechal odposlouchávat mobil budoucí spolkové kancléřky, přijede o víkendu jako host na bezpečnostní konferenci do Mnichova.

Článek

Hayden, paradoxně nositel německého Velkého spolkového záslužného kříže, je přitom jedním z mála Američanů, kteří o aféře hovořili na veřejnosti.

„Je to naše chyba,“ řekl v telefonické konferenci Atlantické rady. „Přivedli jsme dobrého přítele do obtížné osobní i politické situace,“ uvedl.

„To není ani popření, ani přiznání, to zní takřka jako omluva,“ reagoval list Süddeutsche Zeitung (SZ) s tím, že Haydenovi nejspíš nevadí ani tak slídění v mobilu Merkelové, ale skutečnost, že se to provalilo.

Zatím není známo, zda Haydena spolková prokuratura v Karlsruhe, jež připravuje žalobu v záležitosti napíchnutí kancléřština mobilu, v Mnichově osloví, aby se k věci vyjádřil. Žalobci mají podle SZ k dispozici zatím jen kopie dokumentů označené ARP NSA II, jež předal týdeníku Der Spiegel Edward Snowden.

Nedávný náměstek CIA přiznal zneužití dat

Kromě toho prokuratura získala svědectví europoslance Elmara Broka, jemuž šéf NSA Keith Alexander při oficiálním jednání řekl, že NSA „už kancléřku neodposlouchává“.

Osobní údaje v databázi tajné služby elektronické špionáže NSA byly zneužity. V televizi CBS to připustil Michael Morell, ještě nedávno náměstek ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) za prezidentů Bushe a Obamy.

Podle něj se to stalo jen ojediněle. Někteří zaměstnanci NSA podle něj neodolali a nepatřičně v databázi hledali, jednou přítele, jindy přítelkyni.

„V každém takovém se s nimi nadřízení náležitě vypořádali,“ Morell.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám