Hlavní obsah

Magnetické pole Země slábne, přesouvání pólů může zvýšit radiaci

Magnetické pole Země na poslední dvě století zesláblo o 15 procent. Sluneční vítr bude proto více působit na modrou planetu, což se projeví nejen v tom, že budou patrnější polární záře, ale také by to mohlo vést k nárůstu rakoviny nebo k výpadkům v rozvodných a komunikačních sítích.

Foto: Archiv Romana Pecha

Polární záře bude viditelnější

Článek

Podle vědců slábnutí pole souvisí s tím, jak si magnetické póly Země postupně prohazují pozice. To se děje zhruba čtyřikrát za milión let. Odborníci však však netuší, zda a kdy k tomu dojde tentokrát.

„V tuto chvíli nemůžeme přesně říci, zda a kdy se polarita zemského pole převrátí,“ řekl Colin Forsyth z Mullardovy kosmické laboratoře. „Zaznamenáváme magnetické pole jen 170 let, tedy jedno až 15 procent času, kterou změna trvá.“

Ohrožení života

Předpokládá se, že změna polarity na několik tisíc let pole oslabí, což povede k většímu vystavení Země slunečnímu větru a kosmickému záření, které mohou způsobit díry v ozónové vrstvě chránící modrou planetu. Země bude více vystavena radiaci i UV záření, které jsou nepříznivé pro život.

„Radiace by mohla být třikrát a pětkrát větší než z ozónových děr vytvořených člověkem. Ozónové díry by moly být větší a existovat déle,“ dodal Colin Forsyth.

„Je to vážná věc,“ řekl k změně polarity Země listu Daily Mail profesor z katedry zemských, oceánských a ekologických věd na Liverpoolské univerzitě Richard Holmes. „Představte si okamžik, kdy budou dodávky elektrické energie přerušeny na několik měsíců. Velmi málo se toho dnes obejde bez elektřiny,“ upozornil.

Magnetosféra chrání Zemi před slunečním větrem a kosmickým zářením, protože mění směr letu částic tak, že Zemi nezasáhnou.

V listopadu byly vypuštěny tři družice, které mají zjišťovat proměny magnetického pole země v rámci projektu SWARM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám