Hlavní obsah

Izrael zastavil boření palestinských domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAFÁH

Izraelská armáda začala v pátek nad ránem pomalu stahovat své jednotky z uprchlického tábora Rafáh na jihu pásma Gazy. Oznámily to světové agentury s odvoláním na očité svědky. Mělo by to znamenat ukončení několikadenní akce izraelských vojáků, označované jako Operace duha.

Článek

Palestinské zdroje agentury AP z Rafáhu hlásí, že většina izraelských tanků a obrněných transportérů již opustila uprchlický tábor v Rafáhu, kde kryla boření podezřelých domů, a stáhla se pryč. Podle jiných zdrojů však všechny obrněnce neodjely a menší skupina zůstává na místě.

Izraelská strana potvrdila, že menší oddíl vojáků z bezpečnostních důvodů v táboře zůstane neurčitou dobu.

Pokud se informace o odchodu většiny sil potvrdí, bude to znamenat ukončení akce izraelských vojáků, označované jako Operace duha a namířené proti pašování zbraní pro islamistické teroristy ze sousedního Egypta.

Zemřelo až 44 lidí

Izraelci přitom srovnali se zemí větší počet domů podél hraniční linie, do nichž údajně vedly tunely pod hranicí. Během třídenní akce zahynulo mnoho lidí, celkový počet obětí Operace duha dosáhl podle některých zdrojů až 44 osob.

Operace si zejména kvůli množství obětí vysloužila mezinárodní kritiku. Také Rada bezpečnosti OSN v noci na čtvrtek schválila s tichým souhlasem USA rezoluci, která odsuzovala postup Izraele proti Palestincům v Gaze v posledních dnech.

Kritiku si vyžádal zvlášť středeční zásah Izraelců proti davu Palestinců v Rafáhu, při němž zabili deset civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám