Hlavní obsah

Černá dvojčata zůstanou přes záměnu spermatu bílé matce

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dvojčata tmavé barvy pleti, která se narodila bílému manželskému páru po záměně spermatu na reprodukční klinice v Leedsu, zůstanou v rodině biologické matky. Jejich biologickým otcem bude ale před úřady "nedobrovolný" černý dárce. Rozhodl o tom ve středu soud v Londýně.

Článek

Soudkyně Butlerová-Slossová rozsudek zdůvodnila právem dětí vyrůstat u biologické matky. Zároveň zdůraznila, že nyní záleží jen na biologickém otci, zda umožní zákonnému manželi matky adopci dvojčat. Jména zúčastněných zůstala v průběhu pře o určení otcovství utajena. Nahradila je písmena. Bílý manželský pár vystupoval jako A, černá dvojice jako B. Děti dostaly označení Y a Z. "Chyba kliniky všechny hluboce ranila. Mají právo na soukromí," poprosila sdělovací prostředky o respektování anonymity postižených soudkyně.

Všichni rodiče byli šokováni

Kuriózní případ začal po narození dvojčat v červenci loňského roku. Šokovaný pár A až na porodním sále zjistil, že při oplodnění ženy došlo k záměně spermatu. Pár B se o chybě kliniky v Leedsu dozvěděl dokonce až po obdržení soudní obsílky. Lékaři omyl zdůvodnili současným odběrem spermatu od obou mužů. Zkumavky pak prý někdo při zpracování jednoduše popletl.

Nedobrovolný otec si vzal čas na rozmyšlenou

Obhájkyně páru A Andrea Dyerová po vynesení rozsudku potvrdila, že manželé budou usilovat o úplnou adopci dvojčat. "Nechtějí trápit děti kvůli chybě odborníků," uvedla k žádosti. Jejich biologický otec si zatím vzal čas na rozmyšlenou, zda tento krok zřeknutím se svých rodičovských práv umožní.

Soudní výdaje hradí klinika

Klinika se za chybu omluvila a slíbila, že uhradí soudní a právní výdaje sporu. Další výdaje na ni pravděpodobně čekají po projednání žalob vinících zařízení z neodbornosti, které podaly obě manželské dvojice.

Podobný případ se podle dostupných zdrojů stal také v roce 1997 v Nizozemsku a o dva roky později ve Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám