Hlavní obsah

Turečtí poslanci se poprali kvůli sporu o kontrolu nad justicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turečtí poslanci se v sobotu v parlamentu pustili do rvačky kvůli sporu o kontrolu vlády nad jmenováním soudců a prokurátorů. V Turecku nyní zuří bitva mezi opozicí a vládou premiéra Recepa Tayyipa Erdogana o přístup k rozsáhlému korupčnímu skandálu a vláda jej chce využít k získání větší mocí nad justicí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Potyčka v tureckém parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Jeden z poslanců vyskočil na stůl a z výšky kopal do ostatních. Jiní zápasili, mlátili se pěstmi a házeli po sobě lahve s vodou, složkami spisů, a dokonce i počítačovými tablety, řekl agentuře Reuters jeden ze svědků.

V parlamentu se sešla komise pro justici, aby jednala o návrhu vládního zákona, který by vládě dal větší moc nad justicí. Podle svědků rvačka začala poté, co zástupce soudcovské rady přišel s peticí, podle níž je návrh zákona protiústavní, avšak vládní strana to odmítla zahrnout na pořad jednání.

Vysoká rada soudců a státních zástupců v pátek dospěla k názoru, že návrh Erdoganova kabinetu na získání většího vlivu nad justicí je protiústavní. Vláda by podle návrhu měla větší pravomoci například při jmenování členů rady, která je jedním z nejvyšších soudních orgánů v zemi. Ministr spravedlnosti Bekir Bozdag koncem prosince rovněž nařídil, že rada se může k projednávaným případům veřejně vyjadřovat až po konzultaci s ním.

Bozdag, který byl během pranice v sále, naznačil, že vládní strana by mohla od svého návrhu ustoupit, pokud opozice místo toho přistoupí na změny v ústavě týkající se justice. „Pokud se všechny strany dohodnou na změnách ústavních článků a oznámí to, mohli bychom tento návrh zákona stáhnout,” řekl ministr. Jeho slova ale vyvolala odmítavé a posměšné reakce opozičních poslanců. Vysoce postavený zdroj z Erdoganovy vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Reuters řekl, že premiér nemá v úmyslu zákon stáhnout.

Zásah tabletem

„AKP se snaží prosadit svou fašistickou regulaci násilím. To nedovolíme,” řekl jeden z poslanců opozice, jehož během rvačky zasáhl tablet.

Mocenské přetahování mezi vládou a justicí vyvolal rozsáhlý korupční skandál, který v Turecku propukl v polovině prosince a týká se politiků vládní strany AKP. Kvůli aféře policie zatkla několik desítek lidí včetně synů dvou ministrů a šéfa státní banky Halkbank. Kauza vedla k obměně téměř poloviny kabinetu a opozice volala po pádu celé vlády.

Premiér však tvrdí, že jde o spiknutí, za nímž stojí někteří policisté a soudci. Vláda kvůli tomu zahájila čistku v řadách policie a v předchozích týdnech z funkcí odvolala už přes 1000 policistů, kteří předtím zahájili vyšetřování Erdoganových spojenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám