Hlavní obsah

Američané zastřelili v Afghánistánu čtyřletého chlapce

– Kábul

Američtí vojáci tento týden údajně omylem zastřelili na jihu Afghánistánu čtyřletého chlapce. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Incident pravděpodobně zvýší napětí mezi Washingtonem a Kábulem.

Foto: Umit Bektas/Files, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Nešťastná událost se stala v neklidné jižní provincii Hílmand. Mluvčí guvernéra provincie uvedl, že členové americké námořní pěchoty zahájili na dítě palbu omylem kvůli špatné viditelnosti.

"Bylo velmi prašno, vojáci si mysleli, že je to nepřítel, a začali střílet," prohlásil mluvčí guvernéra. NATO slíbilo, že záležitost vyšetří.

"Již dříve jsme vyzvali k úplnému ukončení vojenských operací NATO v afghánských domovech a vesnicích, aby se předešlo takovýmto incidentům, jejichž oběťmi jsou nevinné děti či civilisté," reagoval na chlapcovu smrt mluvčí afghánského prezidenta Hamída Karzáího.

Bylo velmi prašno, vojáci si mysleli, že je to nepřítel, a začali střílet,"
Mluvčí guvernéra

Tragické události ovšem pokračovaly. Při páteční letecké nehodě zahynuli v Afghánistánu dva američtí vojáci působící v řadách mezinárodních sil a jeden civilní zaměstnanec NATO. Událost potvrdily alianční zdroje.

Americko-afghánské vztahy se vyhrocují 

Od počátku letošního roku přišli na afghánském území o život již čtyři vojáci zahraniční koalice. Jeden z nich se stal 4. ledna na východě země obětí sebevražedného atentátu, další zemřel 1. ledna.

Vztahy mezi USA a Afghánistánem se v poslední době zhoršily kvůli sporům o podpis bezpečnostní dohody, která by právně zakotvila přítomnost amerických vojáků i po letošním oficiálním ukončení zahraniční bojové mise.

Karzáí odmítá dohodu podepsat. Spojené státy prohlašují, že pokud nebude uzavřena, budou nuceny uvažovat o úplném stažení svých vojáků ze země. V takovém případě by afghánské bezpečnostní síly zůstaly v boji s povstalci radikálního hnutí Tálibán osamoceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám