Hlavní obsah

O prezidentský úřad chce na Slovensku bojovat 15 kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V březnových volbách slovenského prezidenta se o vrcholný úřad bude ucházet rekordních 15 kandidátů. Oznámila to v pátek mluvčí slovenského parlamentu Soňa Pötheová. Termín pro podání kandidátek uplynul ve čtvrtek.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Kandidát na slovenského prezidenta Robert Fico.

Článek

Favoritem přímé volby hlavy státu je podle průzkumů veřejného mínění premiér a předseda levicové strany Směr-sociální demokracie Robert Fico.

Vícero zájemců o prezidentské křeslo odevzdalo svou kandidátku v poslední možný den. Ve čtvrtek hodinu před půlnocí tak učinila i opoziční poslankyně Helena Mezenská, která je jedinou ženou mezi přihlášenými.

Oficiálními kandidáty se uchazeči o prezidentský úřad stanou poté, co jejich kandidaturu potvrdí předseda parlamentu Pavol Paška.

Jistou účast v prezidentských volbách už má sedm osobností včetně premiéra Fica nebo herce a bývalého politika Milana Kňažka, kteří mají podporu nejméně 15 poslanců parlamentu. Druhou možností, jak kandidovat v prezidentských volbách, je předložení petice s podpisy alespoň 15 000 Slováků.

První kolo se uskuteční 15. března

Kromě Fica, Kňažka a Mezenské se do prezidentských voleb přihlásili opoziční poslanci Pavol Hrušovský a Peter Osuský, nezařazený zákonodárce Radoslav Procházka, bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský, někdejší neúspěšný prezidentský kandidát Milan Melník, známý kardiochirurg Viliam Fischer, podnikatel Andrej Kiska, člen vedení neparlamentní Strany maďarské komunity Gyula Bárdos, jakož i občanští kandidáti Jozef Behýl, Ján Jurišta, Stanislav Martinčko a Jozef Šimko.

První kolo prezidentských voleb na Slovensku se uskuteční 15. března, případné druhé kolo je naplánováno o dva týdny později.

Současný prezident Ivan Gašparovič je v úřadu druhé funkční období. O třetí mandát se ucházet nemůže, protože to ústava nedovoluje.

Reklama

Související články

Fico oznámil kandidaturu na prezidenta

Slovenský premiér Robert Fico (49) ve středu odpoledne oznámil svou kandidaturu na post prezidenta Slovenské republiky. Učinil tak na půdě parlamentu...

Výběr článků

Načítám