Hlavní obsah

Svět vstupuje do roku 2014, proslulý ohňostroj v Sydney sledovalo 1,6 miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příchod roku 2014 po poledni SEČ už oslavila východní část planety. Vzhledem k časovým zónám do nového roku vstoupilo jako první východní Tichomoří. Proslulý ohňostroj v Sydney o půlnoci místního času (14:00 SEČ) sledovalo přímo u budovy opery až 1,6 milionu lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oblohu v australském Sydney rozzářily překrásné ohňostrojeVideo: Reuters

 
Článek

Silvestrovskou půlnoc mají za sebou obyvatelé Kiribati či Nového Zélandu či Samoy.

Tam slavili Nový rok teprve potřetí v novodobé historii. Tato země totiž v závěru roku 2011 z ekonomických důvodů "papírově" přešla mezinárodní datovou hranici, aby se přiblížila hlavním obchodním partnerům Austrálii a Novému Zélandu. Do té doby se "časově" orientovala na Spojené státy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Novém Zélandu se rozzářily novoroční ohňostrojeVideo: Reuters

Samoa se loučila se starým rokem velkými večírky a soukromými oslavami. V zemi se podle DPA nepoužívají běžné dělbuchy, ale ručně vyráběné asi dvoumetrové kanóny z bambusu. Dutinu Samoané zaplní kerosinem. Sousedé mezi sebou soutěží o nejhlasitější exploze.

Foto: ČTK/AP

Silvestrovský ohňostroj nad Sydney

Vrcholem oslavy v Sydney

Jedním z vrcholů silvestrovského veselí byl bezpochyby ohňostroj v australském velkoměstě Sydney, který se stal tradičním symbolem oslav. Podle portálu sydneynewyearseve.com ho na vlastní oči sledovalo 1,6 miliónu lidí. Na celém světě si ho pak díky živému televiznímu přenosu nenechala ujít prý více než miliarda diváků.

Organizace ohňostroje je vždy prestižní událostí, pro tento rok se úkolu ujal umělec a hudebník Reg Mombassa. Na světelnou show organizátoři použili sedm tun pyrotechniky. Ohňostroj v Sydney trval zhruba deset minut.

V japonském Tokiu pět kněží v chrámu Zozodži odzvonilo 108 údery zvonu příchod nového roku a zároveň se na Tokijské věži rozsvítil nápis "2014" z bílých světel.

Na Filipínách zraněno přes 200 lidí

Čína na úvod nového roku připravila světelnou show na části Velké čínské zdi nedaleko Pekingu a na šanghajském pobřeží. Naopak město Wu-chan v centrální provincii Chu-pej plánovaný ohňostroj odvolalo a zakázalo odpalování petard a další zábavní pyrotechniky, aby zabránilo zhoršení už tak dost znečištěného ovzduší.

Výbuchy petard a oslavnou střelbou se ještě před půlnocí na Filipínách zranilo více než 260 lidí. Filipíny tak potvrdily svou nechvalnou pověst jedněch z tradičně nejkrvavějších oslav příchodu nového roku v Asii. Podle lékařů bilance patrně ještě poroste; lidé odpalují hodně zábavní pyrotechniky, aby skoncovali s rokem, který jim přinesl tragické přírodní katastrofy. Nejhorší z nich bylo 8. listopadu řádění tajfunu Haiyan, který si vyžádal více než 6100 mrtvých a téměř 1800 pohřešovaných.

Půlnoční oslavy po celé planetě díky místním administrativním úpravám a časovým vyrovnáváním potrvají déle než 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám