Hlavní obsah

Při zatýkání iráckého poslance přišlo o život šest lidí

– Bagdád

Irácké bezpečnostní složky v sobotu v provincii Anbár zadržely člena parlamentu, kterého podezírají z terorismu a podpory protivládních demonstrantů. Při střetu s jeho ochrankou zemřelo šest lidí. Podle policejního zdroje jsou mezi mrtvými i sestra a bratr zadrženého poslance Ahmada Alváního. Agentura AP nicméně hovoří jen o Alváního bratrovi a jeho pěti bodyguardech. Zákonodárce je členem sunnitského bloku Irákíja, který stojí proti šíítskému premiérovi Nurímu Málikímu a ostře ho kritizuje.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Vojáci se spolu se speciální policejní jednotkou snažili Alváního zadržet v jeho domě, vypukly ale tvrdé boje," uvedl nejmenovaný policejní zdroj. Bezpečnostní složky přijely do města Ramádí, které leží západně od Bagdádu, již za úsvitu. Alváního ochranka proti nim zahájila palbu, která trvala téměř dvě hodiny. Při přestřelce utrpělo zranění dalších asi 18 lidí, 12 z nich bylo bodyguardů.

Spolu s poslancem bylo následně zadrženo šest lidí. Jak poznamenala britská BBC, úřady Alváního zadržely v době, kdy zemí zmítá sektářské násilí. Od ledna zemřelo většinou při bojích mezi sunnity a šíity více než 8000 lidí. Pokud jde o počet obětí, je tak letošek nejhorším rokem od roku 2008.

Sunnité protestují od loňského prosince v několika iráckých provinciích proti útlaku, kterému jsou prý vystaveni od Málikího vlády. Žádají propuštění vězněných sunnitů a zrušení kontroverzního protiteroristického zákona, podle něhož je nyní souzeno mnoho sunnitských představitelů. Sunnitský viceprezident Tárik Hášimí, který žije v exilu v sousedním Turecku, byl podle něj loni odsouzen v nepřítomnosti k několika trestům smrti. Hášimí veškerá obvinění odmítá s tím, že jsou politicky motivovaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám