Hlavní obsah

EU zmrazila jednání s Ukrajinou. Kyjev argumentuje nereálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Kyjev
Aktualizováno

Evropská unie dnes ústy svého komisaře pro rozšíření oznámila, že pozastavuje jednání s Ukrajinou o podpisu asociační smlouvy. Český diplomat Štefan Füle, který za Evropskou komisi vede jednání s Kyjevem, obvinil ukrajinskou vládu, že její slova a činy se stále víc rozcházejí. „Práce se zastavila,“ konstatoval Füle na svém twitterovém účtu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstranti v Kyjevě za policejním kordonem

Článek

Eurokomisař pro rozšíření v minulých dnech v Bruselu jednal s ukrajinským viceprezidentem Serhijem Arbuzovem, který přijel do centrály EU dojednat „cestování mapu“ ukrajinské integrace. Füle ho upozornil, že podmínkou jakýchkoli dalších debat je jasný ukrajinský závazek, že smlouvu o přidružení, jejíž součástí je dohoda o volném obchodu, Kyjev nakonec skutečně podepíše. Žádné reakce z ukrajinské strany se ale Füle nedočkal.

Ukrajina v listopadu podpis už přichystané asociační smlouvy na poslední chvíli odvolala. Překvapivý krok vlády vyzval šok v bruselské exekutivě i ukrajinské opozici a přivedl do ulic Kyjeva davy opozičních demonstrantů. Statisícový protest, už třetí v podobném rozsahu, zorganizovaly ukrajinské opoziční strany v metropoli i dnes.

„Slova a činy prezidenta a vlády ohledně asociační smlouvy se stále víc rozcházejí. Jejich argumenty se míjejí s realitou,“ napsal v Twitteru Füle. „Práce se zastavila, odpověď jsem nedostal,“ konstatoval.

Ruské varování

Diplomaté v Bruselu opakovaně ujišťují ukrajinskou stranu, že podpis asociační smlouvy je stále na pořadu dne a dveře do Evropy jsou pro Ukrajinu otevřené. Výhrady mají ale k ukrajinskému požadavku, aby EU zaplatila desítky miliard eur za problémy, jimž bude Ukrajina čelit při adaptaci své ekonomiky na evropské standardy.

Ukrajina hlavně očekává, že EU pomůže Kyjevu pokrýt výpadek obchodní bilance, který by po přidružení mohl vzniknout v důsledku omezení hospodářské spolupráce s Ruskem. Moskva opakovaně varovala, že sblížení Ukrajiny s Evropou dramaticky poškodí obchodní vztahy Kyjeva s Ruskem.

Podle ruských médií lze očekávat, že ožehavá otázka ukrajinské budoucnosti bude tématem pondělního jednání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Bruselu. Rusko a EU se vzájemně obviňují z vměšování do vnitřních ukrajinských záležitostí a nepřípustného nátlaku na Kyjev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám