Hlavní obsah

Pakistánský exprezident půjde před soud o Vánocích

Islámábád

Bývalý pákistánský prezident Parvíz Mušaraf stane poprvé před zvláštním soudem 24. prosince. Podle agentury AFP to sdělil šéf týmu prokurátorů Akram Šejch. Mušaraf čelí obvinění z velezrady za to, že v roce 2007 nařídil výjimečný stav a pozastavil platnost ústavy. Bude-li usvědčen, může ho čekat trest smrti nebo doživotní vězení.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Bývalý pakistánský prezident Parvíz Mušaraf

Článek

Bývalý generál se stane prvním pákistánským vojenským představitelem, který bude souzen pro velezradu v zemi, jež za svou 66letou historii zažila tři vojenské puče. Sám se dostal k moci při převratu v roce 1999 a vládl až do svého sesazení v roce 2008.

Nynější vláda Naváze Šarífa - kterého Mušaraf odstranil v roce 1999, ale který se po letošních květnových volbách do premiérského křesla vrátil - bývalého generála neobviňuje v souvislosti s převratem z roku 1999, nýbrž za pozastavení platnosti ústavy o osm let později.

Zvláštní soud jmenovaný vládou má po vyslechnutí stran rozhodnout, zda bude sedmdesátiletý Mušaraf skutečně obžalován.

Mušaraf se do vlasti vrátil letos koncem března po téměř pěti letech v exilu, aby kandidoval ve volbách. Volební komise mu ale kandidaturu neumožnila a politik byl poprvé zatčen. Od té doby až do říjnového druhého zatčení byl v domácím vězení ve své rezidenci na předměstí Islámábádu.

Reklama

Související články

Mušarafa propustili z domácího vězení

Pákistánský soud ve čtvrtek rozhodl, že bývalý vojenský vládce země Parvíz Mušaraf může být propuštěn na kauci z domácího vězení a může se svobodně pohybovat...

Výběr článků

Načítám