Hlavní obsah

Krejčířovi po mučení hrozí infarkt, tvrdí najatý lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českému podnikateli Radovanu Krejčířovi, jehož v pátek zatkla jihoafrická policie a pak jej údajně mučila, následkem toho nyní hrozí selhání ledvin a dokonce infarkt. Tvrdí to lékař, jehož si najali Krejčířovi právníci.

Foto: Archiv Právo/ČTK/AP

Podnik Radovana Krejčíře v Bedfordview. Český podnikatel ve výřezu

Článek

Krejčíř by podle něj měl být okamžitě hospitalizován. Jihoafrické úřady ale mají o těchto tvrzeních pochybnosti a domnívají se, že Krejčíř jen hledá způsob, jak se vyhnout téměř jisté vazbě. Napsal to tamní zpravodajský server eNews Channel Africa (eNCA).

Krejčířovi, kterého policie zatkla pro podezření z přípravy vraždy a únosu, hrozí podle lékařů najatých podnikatelovými obhájci selhání orgánů. Potvrzují to údajné krevní testy a tělesné vyšetření. Krejčířovo tělo prý vykazuje známky „významného poškození svalů”.

Krejčíř má v pondělí stanout před Soudem v Johannesburgu. Krejčířovi advokáti již předtím oznámili, že jihoafrická policie se snažila získat doznání od zatčeného Čecha mučením. Podle nich policisté Krejčíře několikrát dusili a použili elektrický paralyzér. Také ho údajně surově bili. To byl také podle Krejčířových právníků pravý důvod, proč policie držela zatčeného na utajovaném místě. Úřady tvrdily, že tak činily i pro Krejčířovo bezpečí kvůli nedávnému pumovému útoku na podnikatelův obchod, kde zahynuli dva jeho nejbližší spolupracovníci.

Policie to nekomentuje

Jihoafrická policie tato tvrzení oficiálně odmítla komentovat a dala najevo, že si tím nenechá odvádět pozornost. Činitel, který si nepřál být jmenován, podle serveru vyjádřil podezření, že Krejčíř chce využít svého „chabého zdraví” k tomu, aby dosáhl propuštění na svobodu. Od Krejčířova zatčení se předpokládalo, že zadržený hned v pondělí požádá o podmínečné propuštění na kauci.

Vzhledem ale k tomu, že policie prezentovala Krejčířovo zatčení jako záležitost národního zájmu a dala najevo, že bude kvůli podezření, že zadržený Čech chystal vraždu a únos, žádat o uvalení vazby, šance na jeho byť podmínečné propuštění se snížily.

Krejčíř má přes všechna svoje tvrzení o vlastní bezúhonnosti a o tom, že je obětí očerňování zejména ze strany médií, poměrně velké potíže s prokazováním své důvěryhodnosti. Jen ohledně jeho zdraví byl v březnu 2011 zadržen kvůli podezření z pojišťovacího podvodu. Podle vyšetřovatelů předstíral rakovinu močového měchýře, a pojišťovně tak způsobil škodu asi 4,5 miliónu randů (zhruba 11 miliónů Kč). Soud podnikatele propustil na kauci a v dubnu 2012 bylo obvinění z podvodu po několikáté změně výpovědi lékaře, který mu o rakovině vystavil potvrzení, staženo. Samotný lékař byl rovněž za podvod odsouzen a podle nepotvrzených informací byl zbaven licence.

V JAR od roku 2007

Krejčířova manželka Kateřina před dvěma lety poskytla serveru eNCA rozhovor, ve kterém uvedla, že její manžel má dlouhodobé potíže s ledvinami a má v moči krev. Také tvrdila, že kvůli tomu podstoupil několik operací.

Krejčířová se podle advokátů nyní nenachází v Argentině, jak se několik dní spekuluje, ale je na dovolené na Mauriciu. Údajně se má s dětmi do JAR vrátit za pár týdnů. To by mohlo znamenat, že Krejčíř po pumovém útoku na jeho obchod před dvěma týdny se rozhodl dočasně „uklidit” rodinu do bezpečí, pokud ovšem rovnou nechystal další emigraci.

Uprchlý Čech je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam na falešný pas dorazil ze Seychel. České policii unikl za podezřelých okolností doslova pod rukama o dva roky dříve při domovní prohlídce. Český soud ho loni na podzim nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

České úřady dlouhodobě usilují o Krejčířovo vydání do vlasti, zatím ale neúspěšně. Krejčíř by chtěl v Jihoafrické republice zůstat a požádal o politický azyl. Místní úřady mu ho loni odmítly udělit, Krejčíř se ale proti tomu odvolal a nyní čeká na výsledek odvolacího řízení, které bylo naplánováno na prosinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám