Hlavní obsah

Jordánský únosce Safarini dostal v USA 160 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Celkem ke 160 letům odnětí svobody odsoudil ve čtvrtek americký soud jordánského občana Abdela Latifa Safariniho, který s dalšími třemi muži v roce 1986 unesl letadlo společnosti PanAm na lince Bombaj - New York. Při přestřelce v Karáčí, kde přistáli, zemřelo 21 osob včetně dvou Američanů, dalších 72 bylo zraněno.

Článek

Safarini si už v Pákistánu odseděl 15 let. Poté, co se v roce 2001 dostal do USA, znovu stanul před soudem. Pro vyvolání dalšího procesu se spojilo 50 lidí z pěti zemí, kteří únos přežili. "Mnohým lidem to může připadat, že se to stalo před dlouhou dobou, ale pro mě je to jako včera," uvedla letuška Sunshine Vesuwala.

Safarini byl členem palestinské teroristické organizace al-Fatah-revoluční rada, kterou vedl Abú Nidal. Spolu se třemi dalšími muži přinutil 5. září 1986 letadlo z Bombaje přistát v pákistánském Karáčí. Na palubě bylo 379 lidí. Za jejich propuštění požadovali únosci osvobození Palestinců vězněných na Kypru.

V průběhu vyjednávání se prvnímu i druhému pilotovi podařilo přes okénko pilotní kabiny opustit boeing, který tak neměl kdo řídit a nemohl tak odletět. Únosci v této situaci zahájili palbu na cestující. Než byli zadrženi nebo zlikvidováni, zastřelili 21 osob a 72 zranili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám