Hlavní obsah

Punkerka z Pussy Riot vyzvala k bojkotu ruské olympiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Za „utahování šroubů” ve vztahu k oponentům prezidenta Vladimira Putina si Rusko zasluhuje bojkot zimních olympijských her. V rozhovoru pro agenturu Reuters to ve čtvrtek, 14. listopadu prohlásila Jekatěrina Samucevičová, jedna ze tří členek punkové skupiny Pussy Riot odsouzených za loňský divoký koncert v moskevském kostele.

Foto: Reuters

Pussy Riot: (zleva) Jekatěrina Samucevičová (29), Naděžda Tolokonnikovová (22) a Marija Aljochinová (24)

Článek

Samucevičová přirovnala nadcházející olympiádu v Soči k letním olympijským hrám v Moskvě, které v roce 1980 bojkotovaly desítky zemí kvůli sovětské invazi do Afghánistánu. "Událost, která má být ryze sportovní, je vinou úřadů hrubě zpolitizovaná a plná konfliktů. Bojkot je nutný, protože už to zašlo moc daleko," soudí ruská rockerka.

Samucevičová byla spolu s Marijí Aljochinovou a Naděždou Tokolonnikovovou za "punkovou modlitbu" odsouzena ke dvěma letům, na rozdíl od svých družek ale po odvolání vyvázla s podmínkou.

Punkerky propustí až po olympijských hrách

Ruský prezident Putin, proti jehož politice dívky z Pussy Riot v chrámu Krista Spasitele protestovaly, vkládá do olympiády velké naděje. Za cenu mnohamiliardových investic chce Rusko představit světu jako úspěšný, rozvíjející se stát. Naděje na úspěšnou prezentaci Ruska ale kalí mezinárodní kritika ruského zákona o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží i tvrdých zásahů Kremlu proti opozici.

Aljochinová a Tolokonnikovová se proti dvouletému trestu opakovaně odvolávaly, ale dosud vždy neúspěšně. Na svobodu mají vyjít příští rok březnu, tedy těsně po ukončení olympijských her v Soči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám