Hlavní obsah

Tajfun nám vzal všechno, popisují Filipínci řádění živlu

Ničivý tajfun Haiyan připravil v centrální části Filipín o život nejméně 10 tisíc lidí. Ostatní přišli o střechu nad hlavou a trápí je hlad. Dochází také k rabování obchodů. Například ukradenou elektroniku pak lidé mění za potraviny. Z posledních sil teď Filipínci odklízejí škody a volají o pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Supertajfun Haiyan způsobil nespočet lidských tragédiíVideo: Reuters

 
Článek

Možná nejsilnější tajfun, který kdy zasáhl pevninu, se přehnal v pátek od východu k západu přes pět centrálních filipínských ostrovů. K nejhůře poznamenaným oblastem patří například město Tacloban, které částečně zaplavilo moře. Na jeho hladině pak plula mrtvá těla, mnoho přeživších sledovalo tragédii ze střech svých domů.

Lidé se chovají čím dál tím násilněji. Rabují, jen aby se dostali k jídlu
obyvatel Taclobanu

„Tacloban je absolutně zničený. Někteří kvůli hladu i ztrátě svých blízkých naprosto zešíleli," popsal agentuře AFP místní středoškolský učitel Andrew Pomeda. „Lidé se chovají čím dál tím násilněji. Rabují kanceláře, obchodní domy, jen aby se dostali k jídlu, rýži a mléku... Bojím se, že za týden se kvůli hladu začnou zabíjet,” dodal.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Přeživší procházejí ve městě Tacloban troskami kolem obřích lodí, které tajfun vyplavil na pobřeží.

Mnozí z místních obyvatel si stěžují na to, že pomoc přichází příliš pomalu. I z tohoto důvodu došlo v Taclobanu k rozsáhlému rabování. „Viděli jsme, jak si lidé z obchodů berou zejména jídlo a vodu. Nyní ale již dorazily vojenské a policejní posily, které se snaží nastolit pořádek,” popsala reportérka CNN přímo z letiště v Taclobanu.

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Obyvatelé města Tacloban si zakrývají obličej před pachem rozkládajících se těl.

Několik set lidských obětí a okolo 2000 pohřešovaných hlásí také ostrov Samar. Jeho obyvatelé odklízejí škody, které přírodní katastrofa způsobila, a čekají na lékařskou i potravinovou pomoc. Bez té se spousta z nich nejspíš neobejde.

„Žádám o pomoc, protože jsem přišla o domov. Nemám peníze, nic mi nezbylo,“ popisuje s pláčem jedna z obyvatelek ostrova. Stojí přitom uprostřed spouště, jíž tajfun způsobil.

Pomocnou ruku podává i Česko

Všude se válejí trosky zničených domů, mrtvoly i odpadky. Zoufalí obyvatelé často jen rezignovaně sledují, co se děje kolem. „Všechno je zničené, všechno je pryč. Jediné, co mi zbylo, je oblečení a mé děti,“ řekl muž, také žijící na ostrově Samar. K vybudování nového domova ho stejně jako ostatní čeká ještě dlouhá cesta.

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Zkáza po řádění tajfunu ve městě Tacloban

Alespoň základní pomoc se místním obyvatelům díky humanitárním organizacím z celého světa snad dostane už brzy. Z českých charitativních organizací se zapojily například ADRA a Člověk v tísni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám