Hlavní obsah

Emise CO2 znovu zlomily rekord

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako v předchozích letech, v nichž Světová meteorologická organizace při OSN naměřila vyšší koncentrace oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře, dosáhly hodnoty nového rekordu i v roce 2012. Organizace to uvedla ve své zprávě zveřejněné ve středu.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Už v září klimatický panel při OSN upozornil na to, že hodnoty CO2 „jsou za posledních nejméně 800 000 let bezprecedentní“, přičemž v květnu byla překonána symbolická hranice 400 částic na milión (400 ppm). Průměrná hodnota za loňský rok byla 393,1 ppm.

Takový výsledek ukazuje však jen zčásti na objem emisí CO2, jelikož plyn pohlcují oceány. Podle klimatologa Pierse Forstera z univerzity v britském Leedsu ale oceán tuto schopnost nebude mít pořád.

„Skleníkové plyny ohřívají klima každoročně víc a víc. V minulé dekádě oceány toto teplo navíc pohlcovaly, takže se povrch oteploval jen mírně. Neočekávejte ale, že tohle potrvá, to teplo navíc se nakonec objeví a dostihne nás. Takže očekávejte výrazné oteplení povrchu v příštích desetiletích,“ řekl listu Guardian Foster.

Skleníkové plyny v čele s oxidem uhličitým (CO2) jsou hlavní příčinou oteplování světového klimatu. CO2, který je odbouratelný v rostlinách, sám o sobě není jedovatý, jeho nebezpečnost ale spočívá v působení na životní prostředí při vysokých koncentracích v atmosféře. Vytváří radiační clonu, která způsobuje zvyšování teploty země. Obecně se tedy tento plyn zařazuje do skupiny látek vytvářejících známý skleníkový efekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám