Hlavní obsah

Počítačový virus Sasser prý vytvořil 18letý Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANNOVER

V severoněmeckém Rotenburgu byl v pátek zadržen 18letý programátor pro podezření z vytvoření počítačového viru Sasser. Ten za poslední týden zasáhl statisíce až milióny osobních počítačů po celém světě. Oznámila to v sobotu policie v Hannoveru.

Článek

Totožnost podezřelého zatím není známa. Vyšetřovatelé případu pouze uvedli, že jde o osmnáctiletého programátora z Dolního Saska. Policie mladíka zadržela v malém městě Waffensen. Vyšetřovatlé tvrdí, že "jsou si velmi jistí, že mají tvůrce viru".

Podle posledního čísla týdeníku Der Spiegel, které vyjde v pondělí, policie v pátek provedla u rodičů středoškoláka domovní prohlídku, při níž zajistila množství důkazů.

"Mladík se přiznal," píše obvykle dobře informovaný týdeník. O motivech jeho činu zatím není nic známo. Der Spiegel spekuluje o tom, že chtěl pomoci své matce k novým klientům. Matka mladíka totiž vlastní podnik, který se zabývá pomocí při odstraňování problémů s osobními počítači.

Zpravodajský server BBC uvedl, že Sasser podle odhadů zasáhl až 18 miliónů počítačů. Na pátrání po autorovi viru Sasser pracovaly i americké zpravodajské služby FBI a CIA. Mladík je údajně podezřelý i z vytvoření viru Netsky.ac, který se začal šířit v úterý v noci.

Virus Sasser

  • objevil se 1. května
  • prakticky okamžitě narušil práci mnoha organizací a firem, jejichž počítače vypínal a restartoval
  • k šíření nepoužívá email, ale automaticky se rozšiřuje po internetu mezi počítači, které pracují s operačním systémem Windows od společnosti Microsoft, zejména s jeho verzemi Windows 2000 a XP

zdroj ČTK

Sasser je podle počítačových expertů již na ústupu díky tomu, že napadené počítače už jsou z větší části vybavené opravným softwarem. Odborníci se obávají ale možné mutace viru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám