Hlavní obsah

Přístav v Sydney patří válečnému loďstvu, křižníky obdivoval i princ Harry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí přišly v sobotu do sydneyského přístavu oslavit sté výročí australského královského námořnictva. Přítomen byl také britský princ Harry, který si prohlížel lodě a hovořil s nadšenými příznivci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Harry v Austrálii zastupuje královnu Alžbětu II.Video: Reuters

 
Článek

Účast na oslavách australského královského loďstva je pro prince Harryho první samostatnou oficiální návštěvou tohoto kontinentu. Zastoupuje tady babičku, britskou královnu Alžbětu II.

Do přístavu v Sydney se sjela plavidla ze 17 států k přehlídce, která je oslavou události ze 4. října 1913. Do Sydney tehdy vplula sedmičlenná flotila křižníků a torpédoborců australského královského námořnictva a toto datum se považuje za vstup Austrálie mezi námořní velmoci. Do té doby ji chránily britské lodě.

Připraveny jsou tuny pyrotechniky

Princ Harry se na palubě australské průzkumné lodě Leeuwin zúčastnil spolu s generální guvernérkou Quentin Bryceovou přehlídky plavidel. Mezi nimi bylo 40 válečných lodí, 16 dvojstěžníků a na nich na 8000 námořníků. Předtím však zazněla salva ze stovky děl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Sydney připlulo přes 20 válečných lodíVideo: Reuters

Pak se Harry převlékl z vojenské slavnostní uniformy do obleku a vydal se na setkání se slavícími lidmi. Z centra města ho pak člun odvezl do rezidence premiéra Tonyho Abbotta. Ještě na molu pak spolu s Abbottovou rodinou pózoval fotografům.

Na večerní program pořadatelé, kteří připravili podívanou s více než sedmi tunami pyrotechniky, očekávali asi 1,4 miliónu diváků. Nechyběly barevné ohňostroje ani promítání na zdejší světoznámou budovu opery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velkolepý závěr námořnických oslav v SydneyVideo: Reuters

V Sydney se Harry zdrží jen jeden den. Po oslavách má pokračovat do Perthu a po krátké nedělní návštěvě z Austrálie odcestuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám