Hlavní obsah

Radikálové při útoku na školu v Nigérii zabili až 50 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zřejmě až padesát mrtvých si vyžádal noční útok islámské extrémistické skupiny Boko Haram na zemědělskou školu na severovýchodě Nigérie. Útočníci podle agentury AP pozabíjeli studenty ve spánku.

Foto: Reuters

Útoky Boko Haram stály už tisíce životů.

Článek

Útok se odehrál v nigerijském státě Yobe. Ozbrojenci během masakru rovněž zapálili učebny. Vedení školy oznámilo, že bezpečnostní jednotky stále nacházejí těla. Při násilnostech uteklo ze školního areálu asi 1000 studentů.

Boko Haram chce na severu Nigérie zavést přísné islámské právo šaría. K dosažení tohoto cíle se uchyluje k masakrům místních obyvatel a k útokům na ropnou infrastrukturu.

Tisíce mrtvých

Nejméně 142 lidí zabili už před pár týdny ozbrojenci z Boko Haram, kteří oblečení do vojenských uniforem postavili falešné silniční kontroly a na nich stříleli cestující pocházející ze státu Borno. Ostatní nechali projet. Zapálili také řadu domů v okolních vesnicích.

Boko Haram pravidelně provádí „trestné výpravy“ proti obyvatelům, kteří vytvářejí skupiny domobrany a pomáhají armádě. Islamisté bojují za vytvoření islámského státu na převážně muslimském severu Nigérie.

Ozbrojenci sami uvedli, že od roku 2009, kdy zahájili boj proti vládě, zabili nejméně 3600 lidí. Skutečná bilance je pravděpodobně mnohem vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám