Hlavní obsah

Boty i vejce létaly vzduchem, íránského prezidenta přivítali demonstranti

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský prezident Hasan Rúhání se po návratu z New Yorku do své vlasti dočkal nemilého přivítání. Několik desítek demonstrantů v Teheránu na kolonu s prezidentskou limuzínou házelo vejce i boty, což je mezi muslimy považováno za výraz opovržení. Rúháního ale také přišlo přivítat několik stovek jeho stoupenců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rúháního v Íránu přivítaly demonstraceVideo: Reuters

 
Článek

Hasan Rúhání v pátek v New Yorku telefonicky mluvil se svým protějškem Barackem Obamou. Podle agentury Reuters byl telefonát, který se týkal sporů kolem íránského jaderného programu, průlomový a naznačuje změnu vztahů mezi oběma státy. Prezidenti obou zemí spolu mluvili poprvé po třech desítkách let. [celá zpráva]

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Na teheránském letišti se v sobotu při příletu Rúháního sešly stovky lidí, odpůrců, ale i jeho příznivců. Těch bylo přes dvě stovky, odpůrců, kteří vykřikovali „Smrt Americe” a „Smrt Izraeli”, jen zhruba šedesát. Rúhání lidem zamával a bez vyjádření odjel.

Internet plný souhlasných reakcí

Přestože jich nebylo hodně, radikálové se hlasitě ozývali a Rúhánímu připomínali, že nesmí zajít ve vztazích s USA příliš daleko. Sociální sítě jsou ale podle BBC naopak plné souhlasných reakcí Íránců.

Podle serveru listu The New York Times byla situace na letišti docela chaotická a radikálové házeli na konvoj boty i vejce.

Rozhovory s Obamou se týkaly hlavně íránského jaderného programu. Západ se stále obává, že Teherán vyvíjí atomové zbraně, Írán to ale odmítá. Rúhání se chová k USA přátelsky a telefonát naznačil, že Írán je ochoten se bavit o jaderném programu, což se v minulosti nedařilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám