Hlavní obsah

Čtyři Češi v Kyrgyzstánu skončili v karanténě kvůli dýmějovému moru

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři čeští občané byli ve středoasijském Kyrgyzstánu umístěni do infekční karantény kvůli tomu, že mohli přijít do styku s dýmějovým morem. Právu to ve středu sdělila mluvčí ministerstva (MZV) zahraničí Johana Grohová. Nákaza se v zemi minulý týden prokázala u 15letého chlapce ze vsi Ičke-Žergez, který mezitím na nemoc zemřel, podle odborníků se zřejmě nakazil od blech.

Foto: Profimedia.cz

Odumírání tkáně po napadení dýmějovým morem.

Článek

Místní server K-News ve středu navíc informoval, že s podezřením na tuto nebezpečnou nemoc vyhledal lékařskou pomoc ještě další český turista.

Podle zdrojů webu přijel v pondělí na pobřeží turisticky vyhledávaného jezera Issyk-kul, kde se vykoupal. V úterý měl zvýšenou teplotu a ještě večer byl převezen do nemocnice. Měl teplotu, lékařům sdělil, že byl v Ak-Sujském okrese, kde se už případ moru prokázal.

Protože se navíc příznaky nemoci začaly podobat dýmějovému moru, byly mu odebrány laboratorní vzorky a odeslány k rozborům do hlavního města Biškeku.

Ministerstvo zdravotnictví Kyrgyzstánu Právu pak včera večer sdělilo, že se naštěstí v případě tohoto Čecha onemocnění morem nepotvrdilo. „Naši specialisté postupovali obezřetně, českého občana vyšetřili a podezření vyloučili,“ shrnula pro Právo šéfka tiskového oddělení ministerstva Jelena Bajalinovová. „Pod lékařskou kontrolou pokračuje v dovolené,“ dodala. Včera nebylo zřejmé, zda tento případ souvisí s těmi, o nichž informovalo MZV. To podle mluvčí Grohové o tomto konkrétním případu včera odpoledne nemělo informace.

MZV důrazně nedoporučuje cesty

Na riziko nákazy dýmějovým morem kolem jezera Issyk-kul včera reagovalo MZV varováním: „S ohledem na přenos nemoci kapénkovou formou, resp. drobným hmyzem (např. blechou a jinými parazity), není vyloučeno další šíření nemoci mimo uvedenou oblast,“ upozornilo na svých stránkách. „Občanům ČR se v této souvislosti důrazně doporučuje přesunout případné plánované či neplánované cesty na pozdější období, kdy bude případná nákaza jednoznačně vyloučena,“ varovalo.

Vláda Kyrgyzstánu ale včera obavy ze šíření mírnila s tím, že podobné zprávy sledují „diskreditaci Kyrgyzstánu a poškození pověsti země jako jednoho z turistických center regionu“.

Po smrti chlapce, jehož případ je zatím jediným prokázaným onemocněním morem v oblasti, je podle prohlášení pod lékařskou kontrolou 162 lidí, jimž byla z preventivních důvodů nasazena antibiotika.

„Vláda oficiálně oznamuje, že tragický případ, ke kterému došlo ve vsi Ičke-Žergez, neznamená skutečnou hrozbu pro epidemiologickou situaci v sousedních zemích či pro obyvatele Kyrgyzstánu,“ stojí v prohlášení citovaném agenturou 24.kg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám