Hlavní obsah

Damašek umožní OSN vyšetřování chemického útoku

Aktualizováno

Damašek povolí inspektorům OSN přístup do oblastí u metropole, kde se ve středu odehrál údajný chemický útok se stovkami obětí. V syrské státní televizi to v neděli oznámilo ministerstvo zahraničí. OSN informovala, že její experti se sběrem vzorků začnou v pondělí. Povstalci z použití bojového plynu obviňují vládu, ta to odmítá.

Foto: ČTK/AP

Do Damašku přicestovala vysoká představitelka OSN pro odzbrojení Angela Kaneová, aby syrskou vládu přiměla ke spolupráci.

Článek

Specialisté OSN již zahájili přípravu na práci v terénu. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun podle Reuters uvedl, že syrská vláda po dobu vyšetřování na východě metropole přislíbila dodržet klid zbraní.

Experti OSN do Sýrie přiletěli již před týdnem, aby prověřili dřívější případy údajných chemických útoků, ze kterých se obě bojující strany navzájem viní. V sobotu do Damašku přicestovala také vysoká představitelka OSN pro odzbrojení Angela Kaneová, aby syrskou vládu přiměla ke spolupráci i v oblastech u Damašku.

Damašek: Ohrožení suverenity nepřipustíme

Syrské ministerstvo informací však ještě pár hodin předtím naznačovalo, že inspektoři OSN, kteří v zemi vyšetřují předchozí možné chemické útoky, nebudou vpuštěni do oblasti středečního údajného nasazení bojového plynu.

Ministerstvo sdělilo, že toto místo nedaleko metropole není součástí schváleného seznamu lokalit, na kterém se Damašek dohodnul s OSN. Sýrie prý chce se světovou organizací spolupracovat, nepovolí ale žádnou inspekci, která „ohrozí státní suverenitu”.

Režim prezidenta Bašára Asada se kvůli údajnému nasazení nervového plynu ocitl pod silným mezinárodním tlakem. Spojené státy zvažují další postup proti Damašku, vyloučen prý není ani vojenský zásah.

Americký ministr obrany předtím uvedl, že armáda je již připravena na možnost, že se prezident rozhodne pro vojenský zásah. Chuck Hagel to uvedl při návštěvě Malajsie.

Prezident USA Barack Obama se v sobotu setkal s bezpečnostními poradci a zástupci armády. Ti mu navrhli řadu možností, jak reagovat na možné použití chemických zbraní syrskou vládou. Damašek varoval Washington, že intervence „zažehne Blízký východ”. Také Írán pohrozil před „tvrdými následky”, pokud by Američané překročili v Sýrii „červenou čáru”.

Reklama

Výběr článků

Načítám