Hlavní obsah

Bolívie chce legalizovat koku

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LA PAZ

Pralesní oblast Chaparé by se měla stát kokovou plantáží, soudí bolivijský prezident Gonzalo Sánchez de Lozada. Úvahy hlavy státu o legalizaci pěstování koky, hlavní suroviny pro výrobu kokainu, jsou ústupkem nespokojeným místním rolníkům. Spojené státy však naznačily, že by to znamenalo konec jejich finanční pomoci této latinskoamerické zemi.

Článek

"Zahájili jsme vážné jednání s cocaleros (pěstiteli koky)," uvedl podle zpravodajství serveru Ananova bolivijský ministr sociálních věcí Ernesto Justiniano. "Když umožníme každému pěstovat koku na ploše půl cato (asi 8 arů), bude to účinná rána pašerákům drog a přinese to do naší země klid," dodal.

Koka zažene hlad

Od roku 1988 je v Bolívii povoleno zákonem pěstovat koku jen v centrální provincii Las Yungas na necelých pěti tisících hektarech. Jenže od té doby se obyvatelstvo Bolívie rozrostlo o více jak dva milióny lidí. Koka v této andské zemi má vedle kulturně-historické role i zcela konkrétní sociální význam: "Žvýkáme listy koky na každé slavnosti nebo večírku," říká indiánský vůdce Felipe Quispe.

"Žvýkají horníci v dolech, aby posílili své svaly studenti před zkouškami, aby neusnuli vyčerpáním, ale hlavně všichni ti, kteří nemají dost prostředků na jídlo: koka dává podvyživeným a hladovým utišující pocit nasycení." V Bolívii spolu s Kolumbií a Peru se ročně "přežvýká" kolem 50 tisíc centů kokového listí.

USA jsou zděšeny

Washington, který těmto třem zemím během posledních několika let poskytl na vymýcení koky miliardy dolarů, je občasnými úvahamy o legalizaci koky zděšen. Proto uvítal zvolení Álvara Uribeho kolumbijským prezidentem, jenž slíbil nejen bojovat proti gerilám, ale i pašerákům drog. Uribe na rozdíl od svých předchůdců v Kolumbii či kolegů v sousedních zemích nepřipouští argumenty cocaleros, že čtyři roční sklizně kokových keřů nenahradí žádná alternativní plodina. Nepřipouští ani varování ekologů, že plošné postřiky plantáží sice zničí koku, ale i ostatní život a jedy spláchne déšť do Amazonky.

Bolívie si to nemůže s nikým rozházet

"Jakýkoli návrh na legalizaci koky v Chapare by byl porušením bolivijských zákonů a mezinárodních dohod, které Bolívie podepsala," reagoval na bolivijský plán představitel amerického velvyslanectví v zemi pod podmínkou anonymity. A Bolívie si sotva může znepřátelit USA či Mezinárodní měnový fond - ještě nevychladly hlavy po bouřích, které vyvolal prezidentský pokus o zdanění státních zaměstnanců a zavedení "úsporných balíčků" do zadlužené ekonomiky.

Většina bolivijských vězňů sedí za koku

Ve hře je však i domácí sociální a politická stabilita - "Goni" Sánchez de Lozada vyhrál loni prezidentské volby jen těsně před radikálním Evou Moralesem, někdejším pěstitelem koky. Napětí mezi nimi by legalizační zákon přinejmenším zmírnil, nehledě na utišení 15 tisíc cocaleros z Chaparé a vyřešení spekulací s cenami "legální" koky. Ulevilo by se i státním věznicím, kde devět z deseti odsouzených sedí za obchod s kokou či kokainem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám