Hlavní obsah

Král Miloš I. je opojený mocí, píší o Zemanovi Němci a Rakušané

Neúspěch české vlády Jiřího Rusnoka při hlasování o důvěře zaznamenaly všechny hlavní světové agentury. Zmiňovaly, že kabinet prosazoval prezident Miloš Zeman bez ohledu na odpor hlavních parlamentních stran. Německojazyčná média jej označují za vulgárního populistu. The New York Times zmiňují ekonomické dopady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

"Čechům je od včerejška jasné: lidem přímo zvolený prezident vůbec neznamená více demokracie. Miloš Zeman chodí po Pražském hradě, jakoby mu posadili na hlavu svatováclavskou korunu, ústavní zvyklosti označuje za 'idiotské' a neprojevuje žádnou zdrženlivost, která se od hlavy státu očekává," komentuje počínání prezidenta lokální deník Mittelbayerische Zeitung v článku s titulkem Král Miloš I.

Tvrdý je ale i rakouský list Die Presse v článku nazvaném Miloš Zeman: Prezident v opojení moci: „Český prezident Miloš Zeman chce udržet jím vlastnoručně vybrané a jeho přáteli vybavené vládní družstvo v úřadě i proti vůli parlamentu."

"To, že jsou prezidentem Milošem Zemanem instalovaní 'experti' okolo premiéra Jiřího Rusnoka v pražském parlamentu všechno jiné jen ne oblíbení, ale hlavu státu netrápí. Stejně jako skutečnost, že by pravice, která narazila kvůli bizarnímu skandálu plnému sexu, lží a špiclování, mohla složit nový kabinet, kdyby ji někdo nechal," poznamenává komentátor a jedním dechem dodává, že Zeman ji nenechá.

"Místo toho se mu líbí v roli vulgárně populistického Martina Luthera, který je připraven pro své přesvědčení i krvácet," soudí vídeňský list, podle něhož Zemanovo středeční ujištění, že druhý pokus o sestavení vlády nedá, i kdyby ho lámali v kole, zní stejně jako reformátorův slavný výrok: "Tady jsem a nemohu jinak."

"Aplaus od komunistů je tím prakticky zaručen," dodává Die Presse a upozorňuje na překvapivou podporu KSČM kabinetu. "Když se komunisté prohlašují za zapálené fanoušky vlády odborníků, existují pro to jen dvě vysvětlení. Buď nechápou, že skuteční technokraté nemají nic společného s jakoukoli – i tmavě rudou – politickou barvou, nebo tito údajní experti nejsou tak nestraničtí, jak by měli být.“

Předčasné volby jako vzpoura proti Zemanovi

BBC uvedla, že Zemana obviňovali z uzurpování moci, když udělal svého ekonomického poradce premiérem a sestavil tzv. „vládu expertů“. Zmiňuje, že Zeman může oddalovat jmenování nového premiéra až do řádných voleb v příštím roce. Dodává, že parlament má ale možnost se sám rozpustit. Připomněla, že strana TOP 09 už vyzvala k rozpuštění parlamentu, a že šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka mluvil o volbách v říjnu.

Německá DPA ještě před rozhodnutím Poslanecké sněmovny napsala, že skutečnost, že Rusnok zřejmě hlasování o důvěře ve středu večer prohraje, neznamená pro Zemana vůbec nic. ”Boj o moc mezi parlamentem a prezidentem se stupňuje,“ konstatovala německá agentura. Poukázala také na to, že politické strany nedokázaly během měsíce trvající krize najít společnou řeč napříč politickým spektrem, aby dokázaly prezidentovi čelit.

Agentury AFP a Reuters připomněly, že Rusnokův kabinet ještě před hlasováním zahájil výměny ve vedení státních podniků, například v Českých drahách, ale i na vysokých postech v některých ministerstvech.

Nad ekonomikou se stahují mračna

Reuters rovněž zaznamenal, že trhy na politickou patovou situaci v České republice zatím nijak výrazně nereagovaly, protože země drží své deficity pod kontrolou a navzdory recesi plní úkoly, které si stanovila. Dluh je poloviční, než činí průměr EU.

Nicméně kvůli krizi se stahují mraky nad výhledem pro rok 2014, během něhož minulá i současná vláda zamýšlely zmírnit úsporná opatření, aby pomohly oživit ekonomiku, která je od roku 2011 v recesi. Podle komentáře listu The New York Times, který napsal Dan Bilefsky, nestabilita ohrožuje zahraniční investory. Ekonomiku mohou podkopat táhnoucí se neshody mezi fiskálně konzervativní pravicí a Rusnokem, který upřednostňuje vyšší daně a větší investice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám