Hlavní obsah

V Jemenu jsou bezpečnostní síly v pohotovosti u zavřených ambasád

Ve stavu zvýšené pohotovosti v sobotu hlídkují jemenské bezpečnostní síly u zastupitelských úřadů Spojených států, Británie, Francie a Německa v Saná. Tyto západní ambasády v jemenské metropoli jsou stejně jako americká velvyslanectví a konzuláty v dalších muslimských zemích uzavřeny kvůli blíže neupřesněné hrozbě ze strany Al-Káidy. Opatření má platit nejméně 24 hodin.

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí

Článek

Před západními ambasádami v Saná jsou ozbrojení příslušníci zvláštních jednotek s podporou obrněných vozů, informoval zpravodaj agentury AFP. "Jsme ve stavu zvýšené pohotovosti, zdvojnásobili jsme ostražitost," řekl jí jeden z policistů.

Armáda a policie rozmístila na hlavních silnicích v Saná kontrolní stanoviště, na nichž provádí bezpečnostní kontroly. Zvláště přísné jsou na přístupových cestách k západním ambasádám.

USA uzavírají 21 ambasád

Washington v pátek varoval občany USA před cestami do světa kvůli vyššímu nebezpečí útoků islamistických teroristů krátce poté, co rozhodl o uzavření 21 svých zastupitelských úřadů v muslimském světě, kde je neděle běžným pracovním dnem. Možnost útoků je podle americké diplomacie obzvlášť silná v severní Africe a na Blízkém východě.

Po podobných opatřeních jako USA sáhla i Británie, která se rozhodla přechodně uzavřít své velvyslanectví v Jemenu, stejně jako Německo a Francie.

Seznam uzavřených zastupitelských úřadů USA
Afghánistán - ambasáda USA v Kábulu
Alžírsko - ambasáda USA v Alžíru
Bahrajn - ambasáda USA v Manámě
Bangladéš - ambasáda USA v Dháce
Džibuti - ambasáda USA v Džibuti
Egypt - ambasáda USA v Káhiře
Irák - ambasáda USA v Bagdádu, konzuláty USA v Basře a Irbílu
Izrael - ambasáda USA v Tel Avivu, konzulát USA v Haifě
Jemen - ambasády USA, Británie, Německa a Francie v Saná
Jordánsko - ambasáda USA v Ammánu
Katar - ambasáda USA v Dauhá
Kuvajt - ambasáda USA v Kuvajtu
Libye - ambasáda USA v Tripolisu
Mauritánie - ambasáda USA v Nuakšottu
Omán - ambasáda USA v Maskatu
Saúdská Arábie - ambasáda USA v Rijádu, konzuláty USA v Džiddě a Zahránu
Spojené arabské emiráty - ambasáda USA v Abú Zabí a Dubaji
Súdán - ambasáda USA v Chartúmu

V sobotu pak Interpol vydal globální bezpečnostní varování a vyzval všechny své členské státy k policejní spolupráci zaměřené na maximální bdělost v souvislosti s hrozbou Al-Káidy.

Její vůdce Ajmán Zavahrí v sobotu obvinil USA ze spiknutí s egyptskou armádou a křesťanskou koptskou menšinou v Egyptě, které před měsícem vedlo ke svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

V Jemenu má své sídlo Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), již Spojené státy považují za nejnebezpečnější odnož této teroristické sítě na světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám