Hlavní obsah

V Moldavsku operují děti rezavou vrtačkou, premiér slibuje tvrdé tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv

Až do kanceláře moldavského premiéra se dostal skandál kolem šokujících chirurgických postupů jisté moldavské nemocnice, jejíž personál operuje dětské pacienty s pomocí rezavého nářadí neznámého původu. Na internetu se objevily záběry, při nichž operatéři manipulují odpudivě vyhlížející vrtačkou a rezavými štípačkami.

Operace s rezavou vrtačkou v moldavské nemocnici

 
Článek

Předseda vlády Iurie Leanca v reakci na protesty slíbil tvrdý postih. Neobvyklé chirurgické postupy jsou podle moldavské agentury Omega běžné v kišiněvské Ignatěnkově dětské klinice.

"Pracujeme s tím, co nám vedení nemocnice dodá, kde se ty nástroje vzaly, nevím. Možná je nakoupili v obchodě nebo někde na trhu," konstatoval traumatolog Nicolae Curca. Připustil, že příruční vrtačky a štípací kleště nelze sterilizovat a k operačním zákrokům se nehodí.

Přesto ale podle moldavských novinářů nářadí určené spíš pro domácí kutily používají všechna nemocniční oddělení. Vedení kliniky prý ministerstvo zdravotnictví bombarduje žádostmi o nové, vhodnější vybavení, odpovědi se ale nedočkalo. Výhrůžně vyhlížející potah na vrtačce prý není rzí, ale zbytkem dezinfekce. Nářadí se kromě tohoto svou funkčností od chirurgického moc neliší.

Premiér Leanca se rozhodl skandál prošetřit a zjištěné viníky přísně potrestat. Podle některých moldavských serverů je scénka na videu uměle sehraná s cílem upozornit na žalostný stav moldavského zdravotnictví.

Moldavsko patří k nejchudším evropským státům, průměrná měsíční mzda se tam pohybuje v přepočtu kolem 4500 korun. Statisíce Moldavanů odešly za prací do Ruska a zemí Evropské unie, hospodářskou situaci komplikuje kromě vleklé krize i tvrdé politické soupeření mezi vládnoucí prozápadní koalicí a opozičními komunisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám