Hlavní obsah

Rozsah tajných operací USA v Německu byl větší, než se soudilo

Rozsah amerických tajných operací v Německu zaměřených na monitorování internetu a telefonních hovorů je zřejmě daleko větší, než se původně předpokládalo. Potvrzují to informace týdeníku Der Spiegel, které časopis získal od bývalého externího zaměstnance amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. Američané prý přes internetový uzel ve Frankfurtu mohou sledovat i komunikaci ve východní Evropě.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ředitel Národní bezpečnostní agentury USA Keith Alexander

Článek

Podle německého časopisu jen ve Spolkové republice monitoruje americká špionáž půl miliardy telefonních hovorů, e-mailů a textových zpráv. Denně zpravodajské služby USA sledují kolem 20 miliónů německých telefonních hovorů a deset miliónů internetových souborů.

V "rušných" dnech se počet prověřovaných telefonních spojení zvyšuje až na 60 miliónů. Do databází NSA se ukládají takzvaná metadata, tedy technické charakteristiky komunikace, nikoli její obsah.

Podle tajných dokumentů Národní agentury pro bezpečnost (NSA) sehrává při monitorování internetu klíčovou roli Frankfurt nad Mohanem. Město leží na páteřních internetových sítích, což NSA umožňuje sledovat datový provoz se státy jako je Mali nebo Sýrie, ale i s východní Evropou.

Sledovali i Merkelové ministry

V Německu údajně Američané sledovali i komunikaci spolkové vlády, možná se nezastavili ani před úřadem spolkové kancléřky Angely Merkelové, napsal Der Spiegel. Německo bylo v tajném programu označeno za partnera "třetí kategorie" a vystaveno bylo podrobnějšímu sledování než kterákoli jiná země Evropské unie. Rozsah monitorování byl prý srovnatelný s Čínou, Irákem nebo Saúdskou Arábií.

Ve Francii podle časopisu Der Spiegel Spojené státy monitorují denně asi dva milióny dat. Z programu sledování byly vyjmuty Kanada, Austrálie, Británie a Nový Zéland, které spadaly do "druhé kategorie".

Politické kruhy v Německu se podle médií ze zpráv o špehování jen obtížně vzpamatovávají. Německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová je podle agentury DPA v šoku. "Pokud jsou zprávy médií správné, připomíná mi to nepřátelské akce z dob studené války," řekla v neděli ministryně novinářům. "Je nepředstavitelné, že naši partneři ve Spojených státech považují Evropany za nepřátele," dodala.

Šéf sociálně demokratické frakce ve Spolkovém sněmu Thomas Oppermann prohlásil, že "stát nesmí provádět cokoli jen proto, že to je technicky možné". Právě toho se podle Oppermanna dopouštějí USA, a to bez ohledu na to, zda je cílem přítel nebo soupeř.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám