Hlavní obsah

Turecká policie zaháněla demonstranty v Ankaře vodním dělem

Ankara

Turecká policie v sobotu rozehnala pomocí vodních děl a slzného plynu demonstranty, kteří přes noc v Ankaře vybudovali barikády u parlamentu. Napětí přetrvává a sílí také kolem protivládních demonstrantů, kteří přes dva týdny okupují park v centru Istanbulu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zaháněla demonstranty v Ankaře vodním dělemVideo: Reuters

 
Článek

Ranní střet v ulici, která je blízko amerického velvyslanectví v Ankaře, se udál krátce před očekávanými manifestacemi, ve kterých přívrženci tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana mají podpořit proislámskou vládu v jejím sporu s demonstranty.

Vládní představitelé v noci na dnešek podle agentury AP požádali delegaci protestujících, aby přesvědčila stovky ostatních demonstrantů, že by měli opustit veřejný park Gezi v Istanbulu. Představitelé demonstrantů ale ráno v prohlášení uvedli, že z parku neodejdou.

Erdogan v minulých dnech opakovaně vyzval demonstranty k odchodu z parku, který podle něj musí být zpřístupněn obyvatelům. Lidem, kteří v parku stanují, ve čtvrtek pohrozil policejním zákrokem. Ujistil je, že pokud o tom rozhodne soud nebo obyvatelé v referendu, vláda ustoupí od stavby, která by zabrala jedno z mála zelených míst v Istanbulu a jejíž projekt zažehl vlnu protivládních protestů.

Demonstranti v parku dnes zdůraznili, že již nejde jen o park, ale i o odchod Erdogana, který je podle nich autoritativní, chce islamizovat zemi a zdiskreditoval se nyní tvrdými zásahy proti poklidným protestům. "Budeme pokračovat v našem odporu proti veškeré nespravedlnosti v zemi. Je to jen začátek, náš boj bude pokračovat!" uvedlo sdružení Taksim Solidarit, které reprezentuje demonstranty.

Protesty, které začaly po násilném potlačení demonstrace za zachování parku na Taksimském náměstí v Istanbulu, si po celém Turecku již vyžádaly v řadách demonstrantů podle agentury AFP čtyři mrtvé a kolem 7500 zraněných. Při střetech zemřel podle AP také jeden policista a dalších 600 policistů utrpělo zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám