Hlavní obsah

Nečasově vládě hrozí konec, komentuje zahraniční tisk

Policejní razie proti vrcholným politikům a státním úředníkům včetně šéfky kabinetu premiéra by mohla vyústit v pád vlády Petra Nečase (ODS). Ve svém čtvrtečním vydání to konstatují německé deníky Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a Süddeutsche Zeitung. Také další deníky nejen v Německu, ale i v Rakousku a na Slovensku napsaly, že politická budoucnost ministerského předsedy je nejistá.

Foto: Petr Josek, ČTK

Předseda vlády Petr Nečas

Článek

„Tento zásah nemá v Česku, jinak často otřásaném skandály, obdobu a mohl by zpochybnit trvání konzervativně-liberální vlády v Praze,“ soudí Süddeutsche Zeitung. Připomíná přitom, že Nečasův kabinet od svého vzniku v roce 2010 poznamenala už řada afér a ze svých funkcí muselo odejít více než deset ministrů.

„Razie proti korupčním českým politikům a vysokým úředníkům v Praze by mohla být začátkem konce konzervativní koalice,“ domnívá se rovněž FAZ.

„Nečas se ujal předsednictví ODS se slibem, že očistí stranu od ‚kmotrů‘ a získá zpět ztracenou důvěru voličů. V obou bodech selhal,“ poznamenává FAZ, podle něhož Češi dlouho doufali, že policie udeří proti kriminálním vazbám na nejvyšších místech.

„Nečas sám působí sice jako bezúhonný, zatčení šéfky jeho kanceláře ale naznačuje, že tyto vazby mohou sahat až do jeho nejbližšího okolí,“ uvádí FAZ, podle něhož by tentokrát snahy opozice o konec Nečasovy vlády mohly mít úspěch.

Hrozí pád vlády, přikyvují Rakušané i Slováci

O tom, že to má Nečasova vláda nahnuté, píší také noviny v Rakousku a na Slovensku. „Zatčením jeho blízké důvěrnice Nagyové je situace pro premiéra Nečase více než povážlivá. Sotvakdo mu dává šanci na politické přežití,“ píše rakouský Wiener Zeitung.

Na Slovensku si všimli, že policejní razie má nebývalé rozměry. Dění v České republice se tam dostalo na titulní strany deníků.

„Zemětřesení na české politické scéně! Razie po celé České republice nemají za uplynulých 20 let obdoby a nevyhnuly se ani Úřadu vlády,“ uvedl deník Plus jeden deň.

„Takovou razii naši sousedé nepamatují. Stovky policistů po celém Česku zatýkaly vlivné lidi,“ hlásí nejčtenější slovenský list Nový čas. Soudí, že zemi podle všeho čekají po aféře předčasné volby. „Dnes už nikdo z politiků nevěří, že Nečas situaci zvládne,“ napsal list.

„Celoplošný policejní zátah se zatykači na politiky, úředníky a lobbisty (,kmotry‘) má v Evropě precedens snad jen na začátku 90. let v Itálii,“ konstatoval dokonce deník Sme.

Slováci řeší, jak to, že to v Česku jde

Slovenský tisk navíc spekuluje o tom, zda by si podobně razantní zásah, který provedli čeští detektivové, dovolila i slovenská policie a prokuratura.

Jiná média si všímají dalších širších souvislostí. Agentura Bloomberg v článku s titulkem „Český premiér bojuje o přežití“ upozornil na to, že Nečas musí urovnávat spory ve vládní koalici i uvnitř vlastní ODS pouhý rok před volbami, do nichž průzkumy favorizují opozici.

List New York Times zase poznamenal, že státy ve střední a východní Evropě a na Balkáně se potýkají s nárůstem korupce. Autor stav nazval „kocovinou po desetiletích vlády komunistů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám