Hlavní obsah

Politické zemětřesení, komentují zahraniční média zásah ÚOOZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá řada zahraničních médií zaznamenala zásah jednotky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na úřadu české vlády a na dalších místech. Za politické zemětřesení ho označila německá agentura DPA. Kauze se věnují i další zahraniční agentury a média.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták potvrdil 13. června odpoledne, že útvar zasahoval na úřadu vlády i na ministerstvu obrany a zadržel několik lidí.

Článek

Na Slovensku se aféře podrobněji věnují zpravodajské servery, které píší o zatýkání "špičky státní správy". Zahraniční média se prozatím převážně zdržují komentářů a všechna shodně vyzdvihují skutečnost, že se zásah odehrál mimo jiné přímo na úřadu vlády. Také si všímají faktu, že premiér Petr Nečas se k dění ještě nevyjádřil a že s médii nekomunikuje.

Agentura Reuters v souvislosti se zatýkáním píše, že Nečasova vláda si získala uznání za to, že "uvolnila ruce státním zástupcům při vyšetřování korupce, ale také sama po převzetí moci v roce 2010 měla řadu skandálů".

Reuters ve své zprávě přinesl komentář českých Hospodářských novin, podle kterého Nečas kauzu neustojí, a to i s ohledem na blízký vztah premiéra a Nagyové, která je podle všeho jednou ze zadržených.

Agentura AFP informovala, že zatčeno bylo "několik českých politických funkcionářů blízkých pravicové straně ODS premiéra Petra Nečase".

DPA připomíná i to, že mezi zatčenými údajně jsou Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, kteří loni v listopadu složili poslanecký mandát, čímž prý vzdali protest proti daňovému balíčku vlády a poté získali lukrativní místa v dozorčích radách státních podniků.

Agentura Bloomberg poznamenala, že kvůli nynější aféře je Nečas pod rostoucím tlakem opozice. Polská zpravodajská stanice TVN24 nejnovější skandál "prorůstání zločineckých struktur do politiky" označila za největší za posledních 20 let.

Podle agentury DPA prožívá Česká republika politické zemětřesení.

Rakouská APA cituje česká média, podle nichž by razie mohla souviset mimo jiné s děním v Českých drahách, Lesech České republiky či s "finančními transakcemi kolem kontroverzního lobbisty Romana Janouška".

Kauza sahající do nejvyšších pater

Zprávy slovenských serverů jsou podrobnou kompilací informací, které k případu přinesly české internetové deníky. Událostem se podrobně věnují Sme.sk nebo Pravda.sk, které v titulcích shodně zdůrazňují, že "zatýkali politiky a špičku státní správy".

Slovenský zpravodajský server TVNOVINY.sk doplnil zprávu, která se děním v Česku zabývá, o fotografii, na které je Nečas v hledáčku odstřelovače.

"Premiér se zatím k události nevyjádřil. Nikdo z politiků nechce říct, kde je a v jakém je stavu," napsal na svém webu list Sme.

Rakouský list Die Presse s odkazem na spekulace z Česka napsal, že Nečase postihl záchvat slabosti. DPA s odvoláním na vládního mluvčího uvedla, že ministerský předseda není v nemocnici.

Ve formě stručných nekomentovaných zpráv informace z Česka pronikly i na řadu evropských serverů včetně francouzského L'Express či polské Gazety.

"V Česku probíhá největší protikorupční akce v dějinách této země, která může znamenat konec vlády premiéra Nečase," uvedl deník Gazeta Wyborcza považovaný za jeden z nejvlivnějších v Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám