Hlavní obsah

USA rozbily síť počítačových zločinců. Měli vyprat až 6 miliard dolarů

New York

Americké úřady zatkly několik osob a uzavřely firmu Liberty Reserve, která prý poskytovala digitální měnový systém využívaný počítačovými zločinci z celého světa. Firma s mezinárodní působností sídlila v Kostarice a údajně se podílela na praní špinavých peněz v řádech miliard dolarů. Uvedla to v úterý agentura Reuters.

Foto: Mike Segar, Reuters

Američtí vyšetřovatelé na tiskové konferenci v New Yorku k nelegálním aktivitám společnosti Liberty Reserve

Článek

Úřady ve Španělsku, v Kostarice a ve Spojených státech zatkly v pátek pět lidí, mezi nimiž je zakladatel firmy Arthur Budovsky a jeho nejbližší spolupracovníci Vladimir Kats a Azzedine El Amine. Policie hledá další dva zaměstnance firmy, kteří jsou v Kostarice stále na útěku.

Bezpečnostní služby zároveň zablokovaly bankovní účty a internetové servery spojené se společností Liberty Reserve.

Z Liberty Reserve se stal jeden z hlavních prostředků, kterými počítačoví zločinci po celém světě distribuují, skladují a perou tržby ze svých nelegálních činností
z obvinění amerických úřadů

Digitální měnu tvoří převoditelné jednotky, které lze vyměnit za hotovost. V posledním desetiletí se její použití rozšířilo a vzbudilo pozornost médií a finančních kruhů. Nejznámější digitální měna se nazývá bitcoin, ta prý ale s Liberty Reserve nemá nic společného.

"Z Liberty Reserve se stal jeden z hlavních prostředků, kterými počítačoví zločinci po celém světě distribuují, skladují a perou tržby ze svých nelegálních činností," citoval Reuters z obvinění, které připravily americké úřady. Firma měla prý nejméně 200 000 uživatelů v USA a dalších více než 800 000 v dalších částech světa. Naprostá většina jejich aktivit byla podle amerických úřadů zločinecká.

Firma svou činností od vzniku v roce 2006 podle amerických vyšetřovatelů pomohla "vyprat" více než šest miliard dolarů, které pocházely z řady nelegálních aktivit, od dětské pornografie po počítačové útoky na bankovní systémy. Firma prý prováděla kolem 12 milionů finančních transakcí ročně a spolupracovala s nejméně 35 směnárenskými ústavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám