Hlavní obsah

Muž podezřelý z brutální vraždy britského vojáka chtěl bojovat v Somálsku

Britská tajná služba MI5 věděla prý už nejméně tři roky před středeční brutální vraždou britského vojáka o radikálních postojích jednoho z útočníků. Brit nigerijského původu Michael Adebolajo byl totiž v roce 2010 zatčen v Keni, kde se se skupinou přátel chystal překročit hranice do Somálska a přidat se k tamním islámským milicím Šabáb. Ty jsou napojené na teroristickou síť Al-Káida. Informovala o tom britská média, keňská strana to potvrdila.

Foto: Reuters

Michael Adebolajo drží v zakrvavených rukou sekáček na maso a velký nůž.

Článek

Britské deníky zveřejnily fotografii, která ukazuje Adebolaja stojícího před keňským soudem. Keňské úřady ho zatkly spolu s dalšími šesti muži v listopadu 2010 kvůli podezření, že plánuje navázat kontakt s teroristy ze Šabábu, napsal deník The Independent. Adebolajo nebyl obžalován, země ho ale deportovala zpět do Británie.

Na podzim 2010 přitom šéf MI5 vydal varování, že v Somálsku se cvičí britští občané, napsal list The Daily Telegraph. Šéf kontrarozvědky prý uvedl, že je "pouze otázkou času, než na našich ulicích uvidíme teroristické útoky inspirované těmi, kdo dnes bojují po boku Šabábu".

Nepovažovali ho za významného

Tato odhalení podle médií vrhají další stín na to, jakým se v Británii monitorují potenciálně nebezpeční pachatelé. O 28letém Adebolajovi tajná služba věděla, ale nepovažovala ho za významnou hrozbu. Jeho přítel dokonce v televizním rozhovoru řekl, že MI5 se ho dlouho neúspěšně pokoušela naverbovat. [celá zpráva]

Útočící Britové nigerijského původu ve věku 22 a 28 let ve středu za bílého dne na ulici v jihovýchodním Londýně nejprve srazili pětadvacetiletého vojáka autem a poté ho ubodali nožem a dobili mačetou. Z místa činu neutekli a kolemjdoucím vysvětlovali, že jednali ve jménu islámu a ve snaze pomstít muslimy, které britští vojáci zabíjejí v zahraničí. Policie je při zatýkání postřelila, v sobotu pak v souvislosti s vraždou zatkla další tři lidi.

Islámské hnutí Šabáb bojuje se somálskou vládou o ovládnutí této východoafrické země od roku 2007. Jednu dobu ovládalo více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Během posledních dvou let je ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt včetně metropole.

Reklama

Výběr článků

Načítám