Hlavní obsah

Šest miliónů Poláků žije pod hranicí důstojnosti

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Chudoba nabírá v současném Polsku nové rozměry. Téměř sedm procent obyvatelstva žije v krajní bídě a 16 až 17 procent mimořádně skromně – za hranicí chudoby. Znamená to, že přes šest miliónů lidí z necelých 38 miliónů žije pod hranicí lidské důstojnosti, informoval v pátek list Gazeta Wyborcza.

Článek

Neradostná čísla zjistil průzkum Hlavního statistického úřadu (GUS) a potvrdil nejnovější sociologický průzkum Polské akademie věd (PAN).

„Chudí lidé v Polsku jsou izolovaní od ostatní společnosti, čím dál víc se setkávají s podceňováním a pohrdáním okolí, ve kterém žijí,“ uvádí se v jejich společné analýze.

Na chudé se automaticky pohlíží shora

Chudí o sobě v průzkumech hovoří, že například už při vstupu do obchodu se cítí být horší než ostatní. Okolí je už na první pohled považuje za potenciální zloděje. S tímto pohledem, který v nich automaticky vidí někoho horšího, se setkávají na každém kroku – v nemocnici, ve škole, při kontaktu s policistou nebo úředníkem, protože jsou do jisté míry přehlíženi.

„Kolem chudoby se v Polsku vytvořilo množství stereotypů, například, že chudí lidé jsou automaticky leniví, jsou to alkoholici a kriminálníci. Často jsou to však jen lidé, kteří přišli o svoji práci a nyní pracují na dohodu, ale za velmi nízké platy,“ napsala Gazeta Wyborcza. Těmto lidem obvykle nikdo nepomůže, nepůjčí peníze, když se dostanou do problémů.

Venkov je na tom nejhůř

„Až 60 procent obyvatel polského venkova žije pod hranicí chudoby a jejich příjmy je opravňují požádat o podporu, přestože značná část z nich tak z různých příčin nikdy neučinila,“ uvádí analýza.

Přitom na venkově žije až 40 procent polského obyvatelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám