Hlavní obsah

Matka atentátníků z Bostonu viní USA ze zabití syna

– Machačkala

Rodiče atentátníků z Bostonu vystoupili ve čtvrtek na tiskové konferenci v dagestánské Machačkale na jihu Ruska. Matka Zubejda Carnajevová na ní neskrývala své zklamání z toho, že se syny Džocharem a Tamerlanem do USA vůbec odjela. Zároveň obvinila agenty FBI, že při zásahu jejího prvorozeného potomka zabili.

Matka atentátníků z Bostonu viní USA ze zabití synaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Matka údajných atentátníků lituje, že se kdy s rodinou odstěhovala za oceán a žila ve Spojených státech. V dagestánské vesnici by jim prý bylo lépe.

"Víte, mé děti by teď byly s námi a bylo by nám dobře. Takže, ano, dala bych nyní přednost tomu nežít v Americe. Proč jsem tam jen odjela? Proč?" řekla Zubejda Carnajevová před novináři.

Žena zahalená v černém šátku dala roztřeseným hlasem najevo rozhořčení nad tím, že americký vyšetřovací úřad FBI při zásahu usmrtil jejího staršího syna.

„Co jste udělali s mým synem? Byl živý. Proč ho museli zabít? Proč ho neposlali na Guantánamo nebo někam jinam, proč ho zabili? Proč? Proč ho museli zabít? Dostali ho přece živého, měli ho ve svých rukou," vykřikovala matka, která prý zvažuje, že se vzdá amerického občanství.

Otec chce do USA

O cestě za oceán zatím žena uvažuje. Carnajevová byla totiž v USA loni obviněna z krádeže v obchodě, právníci ji však prý ujistili, že pokud se nyní vrátí, nebude zadržena.

Otec obou atentátníků Anzor Carnajev je na rozdíl od ní už připraven do Ameriky odcestovat. Chce tam pohřbít staršího ze synů, který zahynul v přestřelce s policií, a vidět mladšího, který je pod přísným policejním dohledem hospitalizován.

"Jedu do Spojených států. Chci říct, že tam chci vidět svého syna a pohřbít toho staršího. Nemám žádné špatné úmysly. Nemám v plánu vyhodit všechno do povětří," prohlásil Anzor Carnajev.

"Nejsem na nikoho naštvaný, chci jít zjistit pravdu," dodal a bouchl přitom podle agentury Reuters do stolu. O vině svých dětí pochybuje, prý byly falešně obviněny. Anzor Carnajev upřesnil, že odcestovat chce co nejdříve, letenku si ale zatím nekoupil. Rodiče obou bratrů se před lety rozvedli, na jih Ruska se ale vrátili oba.

Džochar Carnajev se podle amerických vyšetřovatelů ke svému činu přiznal.

Výbuch dvou podomácky vyrobených náloží v tlakových hrncích zabil v cíli bostonského maratonu tři lidi a přes 250 jich zranil. K hlavním důkazům proti oběma bratrům patří pistole nalezená na místě přestřelky s policií a zbytky zařízení, jímž atentátníci na dálku nálož odpálili.

Reklama

Výběr článků

Načítám