Hlavní obsah

Záchranáři se snaží pomoci obětem úterního zemětřesení v Asii

Teherán/Islámábád

V odlehlých oblastech na íránsko-pákistánské hranici záchranáři stále pátrají v troskách po lidech, kteří mohli přežít úterní silné zemětřesení. Při něm zemřelo téměř 40 osob, z nichž většina na pákistánské straně hranice. Raněno je podle pákistánských úřadů 150 lidí. Otřesy, které měly v ohnisku sílu 7,8 stupně, pocítili až v Indii a státech Perského zálivu.

Foto: ISNA, Reuters

Zemětřesení napáchalo značné škody

Článek

Mezi 35 oběťmi v pákistánské provincii Balúčistán jsou podle tamní policie také ženy a děti. Až ve středu dorazili do postiženého městečka Maškail příslušníci polovojenských jednotek, kteří mají pomoci civilistům. Evakuováno bylo 16 těžce raněných.

V postižené oblasti se staví z nepálených cihel a mnoho domů se tam zřítilo. Pomoc do Maškailu, který leží asi tři kilometry od hranice, se opozdila kvůli odlehlosti místa, k němuž nevede pevná silnice. Ve středu tam dorazilo několik kamiónů s léky a potravinami. Na místě je také 500 vojáků a ještě dnes se čeká automobil s 350 stany.

Domy spadly za pár vteřin

Dnešní následné otřesy měly sílu 5,7 stupně a reportéři agentury AFP v Maškailu našli pouze několik rodin ve stanech nebo pod stromy, protože lidé se bojí vrátit domů. Někteří se probírali sutí, vybaveni pouze lopatami nebo noži.

"Cítíme tady často zemětřesení, ale to včerejší bylo nejhorší v mém životě. Měl jsem pocit, že vedle mě pracuje buldozer. Všechny domy jsou tady z usušeného bláta, zdi se zhroutily, všude byl prach, má rodina díky bohu přežila," řekl AFP jeden z místních.

Krejčí Abdal Bari si najal taxi a s rodinou v něm ujížděl pět hodin na bezpečnější místo. "Některé domy spadly za pár vteřin, byla to apokalypsa," řekl.

Země se dál chvěje

V Íránu úřady hovoří o jedné mrtvé a 27 lehce zraněných osobách. Tamní televize v úterý oznámila, že o život přišlo 40 Íránců. V Íránu je nejpostiženější pohraniční provincie Sístán a Balúčistán. Tam záchranáři dorazili už v úterý večer a postavili 400 stanů pro 1700 lidí. Do dnešního rána zaznamenali osm následných otřesů. Agentura Fars oznámila, že těžce poškozeno je zřejmě 20 vesnic.

USA nabídly pomoc jak Pákistánu, tak Íránu, s nímž nemají diplomatické styky. "Jsme připraveni pomoci v takto těžké době," řekl ministr zahraničí John Kerry. Írán ale americkou pomoc stejně jako v podobných případech z minulosti odmítl.

Jestliže o to některá z postižených zemí požádá, je podle svého generálního tajemníka Pan Ki-muna připravena poskytnout pomoc i OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám