Hlavní obsah

Venezuela volí Chávezova nástupce

– Caracas

Ve Venezuele v neděli začaly prezidentské volby, při nichž téměř 19 miliónů voličů má příležitost zvolit nástupce nedávno zesnulého prezidenta Huga Cháveze. O nejvyšší úřad se uchází Chávezem vybraný loajální nástupce Nicolás Maduro (50) a mladý opoziční vyzývatel Henrique Capriles (40).

Foto: Miraflores Palace/Handout, Reuters

Viceprezident Nicolas Maduro

Článek

V hlavním městě Caracasu podle agentury AFP stály před volebními místnostmi fronty voličů. Chávezovi stoupenci, jistí si vítězstvím, volí v ovzduší veselice. Nad pořádkem bdí na 150 000 policistů.

Foto: Carlos Garcia Rawlins , Reuters

Henrique Capriles

„Překvapilo mě, jak je Caracas oproti jiným dnům mrtvé město, všude je klid a prázdno,“ sdělil k situaci v metropoli, považované za volební baštu opozice, český pozorovatel na volbách, poslanec Evropského parlamentu Edvard Kožušník (ODS). „Taky mě překvapilo, že ve čtyři ráno jsem byl – asi i s voliči – vzbuzen salvou z děl a troubením budíčku na poplach. To se opakovalo i v pět ráno,“ dodal.

Mezitím navštívil několik volebních místností, umístěných stejně jako v Česku hlavně ve školách. Zdejší volič však nejprve musí podstoupit zdlouhavou registraci, než odhlasuje na elektronickém přístroji. Ve státní televizi mezitím vystoupil velitel ozbrojených sil ve slavnostní uniformě, aby zahlásil, že „vše je v absolutním pořádku a účast je vysoká, jak si přál (zesnulý) Comandante“. Ale i evropskému pozorovateli se zdá účast „docela hojná“.

Povolební nepokoje možné

Obavy opozičního kandidáta Caprilese z případných povolebních nepokojů pokládá Kožušník za opodstatněné vzhledem k rozpolcenosti venezuelské společnosti na dvě poloviny, přičemž ta momentálně vládnoucí polovina by prohrou hodně ztratila. K tomu by se mohlo přidat i rozčarování z celkového úpadku země a existence ozbrojené milice vládnoucí strany, která by se mohla vymknout kontrole. „Na druhé straně lidé v provládních pozicích ujišťovali, že ozbrojené síly – ty oficiální – budou výsledek voleb respektovat,“ dodal europoslanec.

Charismatický Chávez, kontroverzní svým pojetím „socialismu 21. století“, zemřel 5. března na rakovinu po 14 letech u moci.

Předpokládá se, že jméno nového prezidenta bude známo v pondělí ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám