Hlavní obsah

V parku sakrálních miniatur vyrostla čtrnáctimetrová socha Jana Pavla II.

Čenstochová

Největší pomník bývalého papeže Jana Pavla II. na světě byl v sobotu odhalen ve městě Čenstochová na jihu Polska. Téměř 14 metrů vysoká socha je již třetím pomníkem polského papeže v tomto městě. To je známé poutěmi, které podnikají statisíce katolíků k místnímu klášteru s uctívaným obrazem "černé Madony". Obří socha papeže vyvolala v Polácích smíšené dojmy. Zazněla i kritika.

Foto: ČTK/AP

Obrovská socha bývalého papeže měla původně měřit 20 metrů, nakonec sahá do výšky 14 metrů.

Článek

"Socha váží deset tun a je 13,8 metru vysoká. Je větší než ta v Chile, která má 12 metrů," pochlubil se agentuře AFP autor nápadu a majitel zábavního parku na předměstí Čenstochové Leszek Lyson.

"Největší z Poláků si zasluhuje největší sochu," lákal plakát zvoucí na slavnost, podávanou i jako zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Tato socha Jana Pavla II. je největší na světě a paradoxně stojí v parku sakrálních miniatur. Místo nabízí dosud návštěvníkům zmenšeniny poutních míst a slavných katolických kostelů ve světě.

Je slyšet nadšení i kritika

Dílo ještě před vztyčením budilo smíšené reakce. Socha je vyrobena z laminátu naneseného na kovovou konstrukci. Skupina umělců na ní pracovala od poloviny února. Předlohou pro obří zpodobnění uctívaného papeže polského původu se stala fotografie z bohoslužby, která patřila mezi jeho první po zvolení do čela katolické církve.

Spory však budila umělecká hodnota díla i jeho výška, která se podle architektů nehodí do klidné oblasti na okraji města. Teď však má být obří monument viděn skoro z každého kouta města, a to měl podle původního záměru investora dosahovat dokonce dvacetimetrové výšky. Jeho ambice ořezaly až protesty architektů.

Věřící o hodnotě sochy pochybují

Kolik investor za sochu zaplatil, si ponechal pro sebe. Každopádně si obstaral reklamu pro svůj park nejen v polských, ale i světových médiích. Někteří věřící připomínají, že sám Jan Pavel II. si žádné pomníky a sochy nepřál. "Nepotřebuje pomník, aby byl stále s námi. Ale určitě by chtěl, aby v Polsku nebyla bída. Místo stavění pomníků bychom měli pomáhat chudým lidem, kterým osud ublížil," usoudila jedna z místních obyvatelek.

Jiní se zase obávají "degradace" a "zesměšnění" papežova odkazu. I místní duchovní se prý od sochy vesměs distancovali. Nicméně obří sochu v parku miniatur vysvětil arcibiskup Waclaw Depo

Polsko se od listopadu 2010 chlubí i největší sochou Ježíše Krista, kterou také provázely polemiky, nakolik jde o důkaz víry a nakolik o kýč a megalománii. Každopádně dílo vztyčené v obci Świebodzin na západě země "přerostlo" i známou Kristovu sochu tyčící se nad Rio de Janeirem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám