Hlavní obsah

Utajený náklad s českým jaderným materiálem dorazil do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Utajený náklad s vysoce obohaceným jaderným palivem, posledním z českého území, dnes dorazil do Ruska. Transport se uskutečnil ve spolupráci s americkým ministerstvem energetiky a ruským ministerstvem pro jadernou energii v rámci programu na snížení rizika zneužití jaderných materiálů. Převzetí dnes potvrdila ruská společnost ROSATOM. V tiskové zprávě o tom informovala společnost ÚJV Řež, z jejíhož reaktoru původem ruské palivo pochází.

Foto: Reuters

Vlak s vyhořelým jaderným odpadem, ilustrační foto

Článek

Náklad obsahoval stovky kilogramů kazet vyhořelého jaderného paliva s obohaceným izotopem uranu. "Tímto transportem opustily území České republiky veškeré jaderné materiály s obohacením vyšším než 20 procent, což je konvenční hranice mezi nízkým a vysokým obohacením," uvedl František Sviták, manažer projektu z ÚJV Řež.

Celou akci provázela přísná bezpečnostní opatření. V Česku náklad cestoval postupně po silnici a železnici, dále přes Polsko a z tamního přístavu lodí do Ruska. "Dnes, 10. dubna 2013, potvrdilo tiskové oddělení korporace ROSATOM, že v časných ranních hodinách dorazilo do závodu na úpravu paliva Maják v Čeljabinské oblasti Ruské federace vyhořelé jaderné palivo z výzkumného reaktoru LVR-15 provozovaného Centrem výzkumu Řež," uvedla společnost ÚJV v tiskové zprávě.

Jádro se nemá dostat k teroristům

Česká společnost poskytla pro americko-ruský program Repatriace paliva z výzkumných reaktorů ruského původu (RRRFR) zařízení a technickou a manažerskou pomoc. Dosud bylo s podporou ÚJV Řež v letech 2007-2013 realizováno 11 odvozů ze sedmi zemí, vedle Česka také z Bulharska, Maďarska, Polska, Ukrajiny, Běloruska a Srbska. Z Česka šlo o druhý odvoz vysoko obohaceného vyhořelého jaderného paliva.

V roce 2010 se na summitu o jaderné bezpečnosti zástupci 47 zemí dohodli, že do čtyř let zajistí všechny nebezpečné jaderné materiály tak, aby se nemohly dostat do rukou teroristů. Největší nebezpečí podle iniciátorů programu tento materiál představuje v politicky nestabilních zemích, jako je například Pákistán, Írán či Severní Korea.

Americký prezident Barack Obama svůj plán představil v roce 2009 v Praze. "Je symbolické, že přesně po čtyřech letech byla dokončena repatriace veškerých vysoko obohacených jaderných materiálů právě z území České republiky," uvedla ÚJV Řež.

Reklama

Výběr článků

Načítám