Hlavní obsah

Po pohřbu zabitých Koptů vypuklo v Káhiře násilí

Káhira
Aktualizováno

Po pohřbu čtyř zabitých Koptů vypuklo v neděli v egyptské metropoli Káhiře násilí, nejméně jeden člověk zemřel. Obřad za účasti tisíců egyptských křesťanů se před hlavní koptskou katedrálou změnil v demonstraci proti islamistickému prezidentu Muhammadu Mursímu. Místní obyvatelé házeli na křesťany kameny a policisté použili proti oběma skupinám slzný plyn. Při střetech bylo podle agentury AP zraněno nejméně 17 lidí.

Foto: Mostafa El Shemy, ČTK/AP

Násilí v Káhiře

Článek

Záběry egyptské televize ukazovaly bílý dým stoupající z prostranství před katedrálou, v pozadí se ozývala střelba. Podle svědků citovaných agenturou AFP propukly násilnosti poté, co na křesťany začali místní obyvatelé házet kameny a poškodili jim auta.

Oběť násilností zemřela podle ředitele egyptské záchranné služby na následky zranění způsobeného brokovou střelbou. Další zranění byli převezeni do nemocnic.

"Tohle je naše země, my ji neopustíme," provolávali Koptové a vyzývali k odchodu prezidenta Mursího a vládnoucí Muslimské bratrstvo. Po útocích místních obyvatel se většina křesťanů stáhla do katedrály.

Nepokoje i jinde

Nedělní střet navázal na sobotní násilnosti, během nichž zahynula čtveřice křesťanů a jeden muslim ve městě Chusús severně od Káhiry. Muslimové a křesťané tam po sobě začali střílet poté, co skupina koptských dětí lezla na zeď místní muslimské školy.

Ve stejném městě vypukly v neděli vpodvečer podle agentury AFP další násilnosti v reakci na káhirskou demonstraci. Při potyčkách skupin křesťanů s muslimy musela rovněž zasahovat policie, zranění zatím nebyla hlášena.

Menšinoví křesťané v Egyptě dávají najevo stále větší obavy z islamistů, kteří převzali moc po svržení režimu autoritářského prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011. Křesťané tvoří kolem deseti procent z 83 miliónů obyvatel Egypta. Během střetů obou skupin zahynuly od Mubarakova pádu desítky lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám