Hlavní obsah

Ukrajinský prezident dal milost vězněným ministrům Tymošenkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v neděli omilostnil dva členy bývalé vlády Julije Tymošenkové, Jurije Lucenka a Heorhije Filipčuka, kteří byli loni odsouzeni za zneužití pravomocí. Učinil tak v rámci amnestie udělené několika osobám, o níž informoval na internetu.

Článek

Zprávu vzápětí přivítal komisař Evropské unie pro rozšíření Štefan Füle. "Prezident Viktor Janukovyč podepsal dekret, jímž udělil milost šesti odsouzeným, mezi nimiž jsou bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko a bývalý ministr životního prostředí Heorhij Filipčuk," oznámil na webu prezidentský úřad.

"Konečně," reagoval o něco později na svém twitterovém účtu Füle. "Velmi vítám rozhodnutí prezidenta Janukovyče udělit milost Lucenkovi. Je to první, ale důležitý krok v boji se selektivní justicí," dodal.

"Je to pozitivní krok," přidal se předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. "Na Ukrajině je zapotřebí nestranná a nezávislá justice a osvobození Lucenka je krok správným směrem," zdůraznil.

Chce pokračovat v politice

Lucenko už odpoledne opustil věznici v Černihivské oblasti asi 150 kilometrů severně od Kyjeva. "Dnešní událost je pro mne vítězstvím ukrajinské demokracie, světové demokracie. Ukrajina začíná dělat správné kroky směrem k zastavení politických represí," řekl podle agentury Interfax-Ukrajina poté, co se před branami věznice objal se ženou a synem. V telefonem zprostředkované promluvě k několika tisícům opozičních demonstrantů v Kyjevě pak prohlásil, že chce pokračovat v politické aktivitě, včetně účasti na pouličních protestech. Nicméně dal najevo, že v roce 2015 nehodlá kandidovat v prezidentských volbách.

Lucenko byl v roce 2012 odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za zneužití pravomocí a zpronevěru fondů. Filipčuka soud téhož roku poslal na tři roky do vězení rovněž za zneužití pravomocí.

Pozorovatelé na Ukrajině Janukovyčovo rozhodnutí omilostnit ministry vlády své hlavní politické odpůrkyně Tymošenkové vysvětlují jako gesto, které má zlepšit vztahy s Evropskou unií. Z Bruselu neustává kritika "selektivní justice" v bývalé sovětské republice. Výhrady se týkají i kauzy samotné Tymošenkové, která je ve vězení od roku 2011 a odpykává si sedmiletý trest odnětí svobody rovněž za zneužití pravomocí.

Advokát Tymošenkové Oleksandr Plachotňuk v reakci na zprávu o milosti zapochyboval, že by Janukovyč mohl učinit něco podobného ve vztahu k expremiérce. "Pochybuji, že na něco takového půjdou," odpověděl na dotaz agentury Interfax-Ukrajina, zda je možné čekat i osvobození známé političky.

Janukovyč tvrdí, že nemůže dát Tymošenkové milost, dokud nebudou vyčerpány všechny zákonné možnosti. Expremiérka se proti svému odsouzení odvolala k Evropskému soudu pro lidská práva. Prezident také prohlašuje, že nechce zasahovat do dalších kauz, v nichž je Tymošenková vyšetřována. To se týká vraždy jednoho podnikatele z roku 1996 a podezření v dalších korupčních případech.

Reklama

Výběr článků

Načítám