Hlavní obsah

Sojuz dopravil novou posádku na ISS za pouhých šest hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur
Aktualizováno

Kosmická loď Sojuz s rusko-americkou posádkou úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Stačilo jí na to šest hodin místo obvyklých dvou dnů. Po sedmé ráno SEČ se otevřely průlezy a tři astronauti ze Sojuzu přešli na ISS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sojuz s rusko-americkou posádkou úspěšně zakotvil u ISSVideo: Reuters

 
Článek

Američan Chris Cassidy a Rusové Pavel Vinogradov a Alexandr Misurkin tak jako první na vlastní kůži zažili takzvaný urychlený pilotovaný let. Velká úspora času se jeví dílem technologických vylepšení, která umožnila, aby si vesmírná loď vystačila pouze se čtyřmi oblety okolo Země namísto dřívějších 34. Trasa a technologie byla vyzkoušena při letech zásobovacích nákladních lodí.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ruští kosmonauti Alexander Misurkin (uprostřed) a Pavel Vinogradov (vpravo) a americký astronaut Christopher Cassidy před odletem na ISS.

Po startu ve čtvrtečních 21:43 SEČ se loď ve 21:52 SEČ oddělila od nosné rakety. Připojení k ISS následovalo v 03:28 SEČ.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Start Sojuzu TMA 08M k ISS

Cassidy, Vinogradov a Misurkin se po otevření průlezů připojili k dosavadní posádce ISS, kterou tvoří Kanaďan Chris Hadfield, Američan Thomas Marshburn a Rus Roman Romaněnko. Ti jsou na oběžné dráze od loňského prosince. Společně budou pracovat do května.

Foto: Ramil Sitdikov, ČTK/AP

Ruský kosmonaut Pavel Vinogradov oslaví v kosmu šedesátiny.

Nová posádka má na ISS strávit pět měsíců, než se vrátí na Zem. Vinogradov má ve vesmíru oslavit i své šedesátiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám