Hlavní obsah

Francouzský prezident potvrdil smrt velitele Al-Káidy abú Zajda

Paříž
Aktualizováno

Francie potvrdila smrt velitele Al-Káidy Abdal Hámida abú Zajda v únorových bojích v Mali. Paříž tam své vojáky poslala do bojů proti radikálům v lednu. O abú Zajdově smrti se hovoří od začátku března, ale Francouzi tyto zprávy zatím odmítali potvrdit.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzští vojáci střeží mešitu Džingarajber v Timbuktu

Článek

Spolu s abú Zajdem byl podle původních zpráv zabit také islamistický vůdce Mochtár Belmochtár, který stál za lednovým útokem na plynárnu v Alžírsku. Jeho smrt ale zůstává nepotvrzená.

Francie oznámila, že informace se potvrdí až po testech DNA. V sobotu vydal prezidentský palác prohlášení, v němž uvedl, že "prezident s jistotou potvrzuje smrt Abdal Hámida abú Zajda, který padl koncem února při ofenzívě francouzské armády na severu Mali".

Podle informací listu Le Monde byl terorista identifikován s pomocí DNA. Abú Zajd patří k velitelům severoafrického křídla Al-Káidy. Bylo mu 46 let a jeho skupina patřila k nejbrutálnějším. V roce 2009 unesla britského turistu Edwina Dyeraa a podle svědků ho zabil osobně abú Zajd. Před dvěma lety unesla čtyři francouzské rukojmí v uranovém dole v Nigeru a jejich osud je dodnes otevřený.

Francie se začátkem roku rozhodla pomoci Bamaku v boji proti islamistům, kteří od loňska obsadili sever Mali. Paříž do této africké země vyslala 4000 vojáků a původně počítala s jejich stažením už v březnu. Nyní se hovoří o tom, že by Francouzi mohli v Mali zůstat až do léta.

Boje se soustřeďují v horách na severu u alžírské hranice, do některých už osvobozených měst se islamisté vracejí a vyvolávají nové přestřelky.

Rašád Bajúmí z vedení Muslimského bratrstva v sobotu Francii vyzval, aby své vojáky z Mali stáhla. O intervenci hovořil jako o kolonialismu. "V žádné zemi se kolonialismus neudržel. Doufáme, že Francie svou strategii přehodnotí, protože jinak prohraje," podotkl Bajúmí. Muslimské bratrstvo v Egyptě vládne.

Reklama

Výběr článků

Načítám