Hlavní obsah

Na Kypru odmítli zdanění úspor, země své banky nabídla Rusku

Novinky, rei
Londýn/Nikósie
Aktualizováno

Kyperští poslanci odmítli návrh na jednorázové zdanění vkladů v tamních bankách. Daň byla podmínkou pro poskytnutí desetimiliardové pomoci bankám z eurozóny. Místní ministr financí navíc vypracoval návrh, kterým by se dvě největší banky prodaly Rusku za symbolické jedno euro.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Kypřané dali jasně najevo, co si o zdanění úspor v bankách myslí.

Článek

Pro návrh na zdanění úspor nehlasoval žádný z přítomných poslanců. Proti bylo 36 zákonodárců a 19 dalších se hlasování neúčastnilo.

Kyperské banky se ocitly v nesnázích z velké části kvůli půjčkám do zadluženého Řecka. Poté, co eurozóna v pátek schválila Kypru pomoc ve výši až 10 miliard eur, strhla se na Kypru bouře nevole, jelikož podmínkou půjčky bylo zavedení jednorázové daně z vkladů na účtech. Lidé by se tak částí svých úspor podíleli na sanaci bank.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé na Kypru vybírají své úsporyVideo: Reuters

Kypřané proto vzali o víkendu bankomaty útokem, načež bylo zablokováno internetové bankovnictví a úřady rozhodly o uzavření bank až do čtvrtka. Chtějí zabránit tzv. runu na finanční domy, při němž by klienti v obavách vybrali ze svých účtů své úspory.

Politici se přou

Zavedení mimořádné daně musel schválit parlament, který ji ovšem teď v dusné atmosféře zamítl. Nepomohl ani vládou předložený umírněnější návrh na zdanění pouze vyšších vkladů nad 20 000 eur.

Guvernér centrální banky Panikos Demetriades upozorňoval, že v takovém případě by se ale nevybrala částka 5,8 miliard euro požadovaná eurozónou.

Rozjitřené emoce na politické scéně v úterý odpoledne doprovázela také zpráva o údajně chystané rezignaci ministra financí Michalise Sarise. Ten ale později pro agenturu Reuters svoji demisi popřel.

Kypr nabízí banky Rusku

Země v úterý nabídla Rusku dvě největší banky za symbolické jedno euro. Ve středu bude návrh předložen vládě. Vypracoval ho právě Saris, který v úterý večer přiletěl do Moskvy.

Kypr se chce podle serveru řeckého týdeníku To Vima zbavit finančních domů Bank of Cyprus a Laiki Bank, které ratingové agentury dlouhodobě označují za značně rizikové.

 Britové svým vojákům poslali milión v hotovosti

Mezitím Velká Británie v úterý vyslala na Kypr milión eur. Britské ministerstvo obrany chtělo zaručit, aby britští vojáci a jejich rodiny na Kypru nezůstali bez prostředků v případě, že kromě bankomatů přestanou fungovat i karetní terminály.

„Ministerstvo obrany je ve styku s příslušníky a zjišťuje, zda nechtějí svoji březnovou a další mzdy poslat na svůj britský bankovní účet, spíš než na kyperský,“ uvedl také Londýn.

Británie má na Kypru mezi 2500 až 3000 vojáků a armádních zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám