Hlavní obsah

Nový papež je z Argentiny, přijal jméno František

Vatikán
Aktualizováno

Vatikán ve středu večer ovládla euforie, v 19:07 bílý dým nad Sixtinskou kaplí ohlásil, že 115 kardinálů zvolilo nového papeže. 266. hlavou římskokatolické církve se stal argentinský jezuita Jorge Bergoglio. Je v historii prvním papežem z Latinské Ameriky. Před veřejnost předstoupil ve 20:22.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Papež František pozdravil věřící z balkónu baziliky svatého PetraVideo: Reuters

 
Článek

"Děkuji vám za vaše přijetí, děkuji za to, že římská komunita takto přijala svého představitele," řekl František poté, co italsky pozdravil shromážděný dav. „Chtěl bych pronést modlitbu za našeho emeritního papeže Benedikta XVI.,“ řekl před tím, než pronesl modlitbu Páně.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Nově zvolený papež Jorge Mario Bergoglio pozdravil tisíce věřících z balkónu baziliky svatého Petra.

Pak papež František řekl: „A nyní začněme tuto cestu biskupa a lidí, tuto cestu římské církve, která se snaží jít příkladem všem ostatním církvím, cestu pravdy a lásky. Modleme se jeden za druhého, modleme se za celý svět, aby zde bylo společné bratrství.“

Papež pak požádal přítomné, aby se za něj pomodlili. Poté všem shromážděným i divákům u televizorů a posluchačům rozhlasu požehnal.

Nečekaně rychlá volba

Jméno nového papeže oznámil francouzský kardinál, první jáhen Jean-Louis Tauran. Z balkónu u baziliky svatého Petra řekl v latině tradiční větu: „Nuntio vobis gaudium magnum, habemus Papam" (oznamuji vám radostnou zprávu, máme papeže). Na jejím konci uvedl jméno nového papeže František. Je to první František na Petrově stolci. Nepřeje si však, aby byl uváděn jako František I.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bílý dým nad Sixtinskou kaplí ohlásil, že volba nového papeže byla úspěšnáVideo: Reuters

Papež vzešel z páté volby, tedy už během druhého dne, stejně jako v roce 2005 Benedikt XVI.

Rychlá volba je překvapením, protože se nezdálo, že by byl jasný favorit. Spekulovalo se, že by papež mohl být zvolen až ve čtvrtek, nebo v pátek.

Radost poutníků

Bílý kouř oznamující že 1,2 miliardy křesťanů má nového papeže, radostně uvítaly tisíce poutníků, kteří přijeli do Říma, aby byli přítomni zvolení nového pontifika.

Věřící skandovali: „Ať žije papež.“ Další se zmohli jen na dvě latinská „Habemus papam,“ Někteří se objímali a dávali najevo radost, mnozí plakali. Když bylo oznámeno, kdo je papežem, v jásot propukli Argentinci.

Argentinská média neskrývají radost i překvapení nad volbou "svého" papeže. Výběr kardinála Jorgeho Bergoglia očividně zaskočil i většinu obyvatel této čtyřicetimilionové jihoamerické země.

"Světové překvapení: zatímco všichni věřili, že zvolen bude Ital Angelo Scola nebo Brazilec Odilio Scherer, kardinál z naší země získal nejvíce hlasů," napsal deník Diario Popular.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tisíce věřících ve Vatikánu s nadšením přivítaly zvolení nového papežeVideo: Reuters

Nový papež střídá Benedikta XVI., který se rozhodl odejít z Petrova stolce kvůli svému vysokému věku a zhoršujícímu se zdraví.

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Radost poutníků ze zvolení nového papeže

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám